spot_img
spot_img

“За Србе очигледно нема правде”

spot_img
spot_img

Убиство 11 заробљених припадника Војске Републике Српске у Бодеришту код Брчког 8. марта 1993. године је класичан примјер ратног злочина, али за Србе очигледно нема правде, рекао је Срни Слободан Мијатовић из Удружења српских логораша Брчко дистрикта након што је Суд БиХ провестепеном пресудом ослободио Хазима Фазловића за овај злочин.

Мијатовић је подсјетио да су жртве били млади људи од 19 и 20 година, те да су након заробљавања, а прије размјене, измасакрирани. “Испаде да су сами себе поубијали”, рекао је Мијатовић.

Он је истакао да је ослобађајућа пресуда Фазловићу још једна у низу ослобађајућих пресуда за ратни злочин над Србима, те да је то срамота и за Тужилаштво БиХ и за српске политичаре.

“Нико не реагује, нико ништа не предузима. Огорчени смо. Једино је Менсур Ђакић осуђен по командној одговорности за злочине над Србима буквичког краја, прво на двије године, а након наше жалбе добио је осам година затвора. Ни те двије године што је добио није по Кривичном закону СФРЈ, јер по том закону минимална казна је пет година, а он је добио двије”, истакао је Мијатовић.

Из брчанских удружења породица погинулих српских бораца и породица несталих Срба су поручили да су огорчени на овакву пресуду за ратни злочин, којом је, истичу, само поново потврђено да нема правде за српске жртве.

Суд БиХ првостепеном пресудом данас је ослободио Хазима Фазловића кривице по оптужници за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске 1993. године код Брчког.

Фазловић је ослобођен од оптужбе јер није доказано да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, саопштено је из Суда БиХ.

Предсједавајућа Судског вијећа Јасмина Ћосић Дедовић навела да је за Вијеће споран начин страдања војника, као и ко су били евентуални извршиоци.

Дедовићева је навела да “није доказано да је Фазловић био на попришту догађаја”.

Оптужница је теретила Фазловића теретила да у својству команданта Трећег батаљона 108. бригаде такозване Армије БиХ није казнио подређене након убиства и мучења 11 заробљених припадника Војске Републике Српске 8. марта 1993. године у селу Бодериште код Брчког.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img