spot_img

Za samozapošljavanje i ove godine planirano pola miliona

Published:

- Advertisement -

U budžetu Brčko distrikta BiH za ovu godinu, za realizaciju Programa samozapošljavanja predviđen je isti iznos kao i prethodnih godina, odnosno 500.000 maraka.

Ovo je potvrdio Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, koji je istakao da bi ovaj program trebao biti donesen narednih dana uporedo sa usvajanjem budžeta.

“Vidjećemo da u tom programu eventualno popravimo neke stvari za koje smo ustanovili da možda nisu najsretnija rješenja, a koristićemo iskustva drugih zemalja. Prije svega Švajcarske, jer imamo prijedlog određenih kosultanata iz te zemlje koji dobro poznaju tu materiju, da čujemo njihova iskustva i eventualno neke od tih elemenata, za koje procijenimo da su primjenjivi na Brčko distrikt, ugradimo. Dilema je do sada bila u kakav omjer staviti proizvodne djelatnosti, odnosno uslužne ili neke druge. Moramo naći pravu mjeru da ne bi poslije imali veliki broj preduzeća koja se bave identičnim poslovima. Tako da ćemo u tom segmentu pokušati pronaći model u kojem bi aplikanti bili malo kreativniji i sigurniji u svoju budućnost kada je riječ o poslu koji pokreću”, dodao je Gudeljević.

Gudeljević je podsjetio da je, do sada, kroz ovaj program, koji se počeo realizovati 2014. godine, podsticaj dobilo 152 ljudi, dok ovih dana ugovore potpisuje njih još oko 40, znači ukupno oko 200 ljudi.

“Obzirom da je prošlo već dvije godine od uspostave prvih preduzeća koja su koristila podsticaj, urađena je kontrola i moram reći da su rezultati optimistični. Veliki broj preduzeća je ostao i opstao na tržištu. Vrlo malo je onih s kojima su raskinuti ugovori, koji nisu mogli svoje obveze izvršavati”, kazao je Gudeljević.

Još je podsjetio da je maksimalni iznos koji pojedinac može dobiti kao podsticaj kroz ovaj program za pokretanje vlastitog biznisa 20.000 maraka, s tim da taj najveći iznos još niko nije dobio do sada jer rijetko ko ispunjava uslove za to, a s druge strane u tom segment se pokušavaju zadovoljiti potrebe što je moguće više aplikanata.

Brčak Faruk Rejzović 2016. godine dobio je podsticaj od 16.200 maraka za pokretanje proizvodnje i pakovanja leda.

Iako je uložio još toliko vlastitih sredstava, kako je rekao, danas je zadovoljan što ima svoj posao, te se nada da će uspjeti proširiti posao kada je u pitanju tržište.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img