spot_img

Za samozapošljavanje izdvojeno 500.000 KM

Published:

Vlado Jeftić, direktor Zavoda za zapošljavanje distrikta Brčko izjavio je da ova institucija iz prošlogodišnjeg budžeta za program samozapošljavanja ima na raspolaganju 500.000 konvertibilnih maraka.

“Ovim programom koji provodimo u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj u Vladi distrikta vjerujem da ćemo pomoći između 30 i 40 lica koja su zainteresovana da pokrenu vlastiti biznis. Najveći iznos za koji lica mogu konkurisati je 20.000 maraka”, precizirao je Jeftić.

Za razliku od 2015. godine kada je programom bilo predviđeno da se finansiraju samo proizvodnja i uslužno zanatstvo, Jeftić je istakao da ove godine mogu konkurisati i lica koja će se baviti uslugama i poljoprivredom, isključujući primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Direktor Jeftić je izrazio očekivanje da će se prva sredstva odobriti već početkom marta mjeseca.

“Ova sredstva tek realizujemo zbog kasnog usvajanja budžeta za 2016. godinu. Valja reći da i u budžetu za 2017. godinu očekujemo isti iznos, čija realizacija zavisi od usvajanja budžeta za 2017. godinu. Vjerujem da ćemo taj novi program samozapošljavanja uspjeti da raspišemo u prvoj polovini ove godine”, rekao je Jeftić.

Osim programa samozapošljavanja Jeftić je dodao da Zavod planira da u saradnji sa poslodavcima realizuje i program zapošljavanja mladih do 30 godina, te nezaposlenih lica starije životne dobi, odnosno žena iznad 45 i muškaraca preko 50 godina starosti. Takođe se planira i program zapošljavanja lica ometenih u razvoju, te program zapošljavanje lica romske nacionalne manjine.

Govoreći o trošenju novca koji se prikupi po osnovu doprinosa za zapošljavanje, Jeftiće je rekao da se na godišnjem nivou prikupi oko 3 miliona maraka, od čega se dvije trećine vrati kroz pomoć nezaposlenima kroz novčanu naknadu ili poslodavcima kroz programe finansiranja zapošljavanja.

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img