spot_img
spot_img

Za salmonelu u sladoledu niko nije kriv?

Published:

spot_img

U vremenu od 14-19. septembra u Brčkom je kod četiri osobe otkriveno trovanje salmonelom. Prvi slučaj je Javnom zdravstvu prijavljen od strane Inspektorata te su nadležni u skladu s tim i reagovali na terenu.

Tražeći poveznice između troje djece i jedne odrasle osobe zaraženih salmonelom utvrđeno je da su svi konzumirali sladoled istog proizvođača, odnosno u istom objektu. Slijedom toga su izvršene analize kojima je utvrđeno prisustvo salmonele u sladoledu te je nalaz proslijeđen Inspektoratu koji treba preduzeti naredne korake. Iz Javnog zdravstva tvrde da je zakon predvidio redovne mjesečne kontrolne hrane za proizvođače i objekte koji hranu distribuiraju kupcima. Obzirom da svi nemaju laboratorije na raspolaganju već je godinama na snazi dogovor da taj posao za njih čini Javno zdravstvo.

“Naša ekipa ode, uzme uzorke, dostavi u našu laboratoriju i kontroliše ih jednom mjesečno. Ukoliko iskrsne nešto vanredno na zahtjev inspekcije mi to radimo po potrebi i više. U ljetnom periodu mnogo više pažnje obraćamo na sladoled. Sve objekte smo kontrolisali jednom mjesečno i do sada nije bilo problema po standardima koji su neophodni za kontrolu” rekla je prim. dr. Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Distriktu vrši sanitarna inspekcija, kako redovno tako i po prijavama. Od početka godine rađeno je oko 30 analiza i svi su nalazi bili uredni osim kod jednog mlijeka te je proizvođaču zabranjen otkup, te na jednom uzorku vode iz lokalnog vodovoda tvrde iz Inspektorata. Kada je u pitanju proces dostave hrane do i iz ugostiteljskog objekta prisutna je, čini se, nedovoljna kontrola.

“Veterinarska inspekcija u tom dijelu radi. Moram priznati da to do kraja nismo ispratili. Jednim dijelom se kontroliše ali je preveliki broj subjekata i ne mogu reći da li je sve u redu” rekao je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora u brčanskom Inspektoratu.

 

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img