spot_img
spot_img

За салмонелу у сладоледу нико није крив?

spot_img
spot_img
spot_img

У времену од 14-19. септембра у Брчком је код четири особе откривено тровање салмонелом. Први случај је Јавном здравству пријављен од стране Инспектората те су надлежни у складу с тим и реаговали на терену.

Тражећи повезнице између троје дјеце и једне одрасле особе заражених салмонелом утврђено је да су сви конзумирали сладолед истог произвођача, односно у истом објекту. Слиједом тога су извршене анализе којима је утврђено присуство салмонеле у сладоледу те је налаз прослијеђен Инспекторату који треба предузети наредне кораке. Из Јавног здравства тврде да је закон предвидио редовне мјесечне контролне хране за произвођаче и објекте који храну дистрибуирају купцима. Обзиром да сви немају лабораторије на располагању већ је годинама на снази договор да тај посао за њих чини Јавно здравство.

“Наша екипа оде, узме узорке, достави у нашу лабораторију и контролише их једном мјесечно. Уколико искрсне нешто ванредно на захтјев инспекције ми то радимо по потреби и више. У љетном периоду много више пажње обраћамо на сладолед. Све објекте смо контролисали једном мјесечно и до сада није било проблема по стандардима који су неопходни за контролу” рекла је прим. др. Анђа Николић, шефица Пододјељења за јавно здравство.

Контролу здравствене исправности хране у Дистрикту врши санитарна инспекција, како редовно тако и по пријавама. Од почетка године рађено је око 30 анализа и сви су налази били уредни осим код једног млијека те је произвођачу забрањен откуп, те на једном узорку воде из локалног водовода тврде из Инспектората. Када је у питању процес доставе хране до и из угоститељског објекта присутна је, чини се, недовољна контрола.

“Ветеринарска инспекција у том дијелу ради. Морам признати да то до краја нисмо испратили. Једним дијелом се контролише али је превелики број субјеката и не могу рећи да ли је све у реду” рекао је Фрањо Стјепановић, в.д. главног инспектора у брчанском Инспекторату.

 

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img