Za salmonelu u sladoledu niko nije kriv?

U vremenu od 14-19. septembra u Brčkom je kod četiri osobe otkriveno trovanje salmonelom. Prvi slučaj je Javnom zdravstvu prijavljen od strane Inspektorata te su nadležni u skladu s tim i reagovali na terenu.

Tražeći poveznice između troje djece i jedne odrasle osobe zaraženih salmonelom utvrđeno je da su svi konzumirali sladoled istog proizvođača, odnosno u istom objektu. Slijedom toga su izvršene analize kojima je utvrđeno prisustvo salmonele u sladoledu te je nalaz proslijeđen Inspektoratu koji treba preduzeti naredne korake. Iz Javnog zdravstva tvrde da je zakon predvidio redovne mjesečne kontrolne hrane za proizvođače i objekte koji hranu distribuiraju kupcima. Obzirom da svi nemaju laboratorije na raspolaganju već je godinama na snazi dogovor da taj posao za njih čini Javno zdravstvo.

- Reklama -

“Naša ekipa ode, uzme uzorke, dostavi u našu laboratoriju i kontroliše ih jednom mjesečno. Ukoliko iskrsne nešto vanredno na zahtjev inspekcije mi to radimo po potrebi i više. U ljetnom periodu mnogo više pažnje obraćamo na sladoled. Sve objekte smo kontrolisali jednom mjesečno i do sada nije bilo problema po standardima koji su neophodni za kontrolu” rekla je prim. dr. Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo.

Kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u Distriktu vrši sanitarna inspekcija, kako redovno tako i po prijavama. Od početka godine rađeno je oko 30 analiza i svi su nalazi bili uredni osim kod jednog mlijeka te je proizvođaču zabranjen otkup, te na jednom uzorku vode iz lokalnog vodovoda tvrde iz Inspektorata. Kada je u pitanju proces dostave hrane do i iz ugostiteljskog objekta prisutna je, čini se, nedovoljna kontrola.

“Veterinarska inspekcija u tom dijelu radi. Moram priznati da to do kraja nismo ispratili. Jednim dijelom se kontroliše ali je preveliki broj subjekata i ne mogu reći da li je sve u redu” rekao je Franjo Stjepanović, v.d. glavnog inspektora u brčanskom Inspektoratu.

 

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime