Za Nemanju Peštića san o dresu Barselone nije neostvariv

- Reklama -

Da se snovi talentovanih i upornih sportista iz malih sredina ponekad ispune pokazuje primjer 17-godišnjeg Nemanje Peštića, najboljeg rukometaša „Jedinstva 2015“, člana Prve lige RS koji je od 10. do 15. februara bio na probi u Barseloni, najtrofejnijem rukometnom klubu na svijetu.

Ovaj 200 cm visoki lijevi bek u oktobru prošle godine je uz pomoć Dragana Cenića iz Leskovca, čiji sin Aleksandar već dvije godine nosi dres katalonskog velikana, stupio u kontakt sa trenerima Barselone.

- Reklama -

„U desembru sam dobio zvanični poziv da odem na probu u ovaj klub. Iz Sofije sam imao let za Barselonu gdje sam došao oko ponoći, a već sutradan u 7 časova sam imao prvi trening. Njihov trenig centar je vasionski brod. Sve je podređeno napredovanju. Koliko se vodi računa o igračima pokazuje čak šest senzora preko kojih se prati opterećenje srca igrača na treningu. I nije čudo što su oni najbolji klub na svijetu“, priča nam mlađani Peštić koji je u prvom dijelu šampionata RS u 11 prvenstvenih mečeva postigao 113 golova.

Tokom boravka u imao je pet treninga koji su trajali između 2 i 2,5 sata. Sa svakim igračem radio je trener specijalizovan za njegovu poziciju. Na treninzima su obavezna dva fizioterapeuta.

„Tim igrača rođenih 2002. godine za koji nastupa Cenić iz Leskovca, koji sa 202 cm igra na poziciji desnog beka, bio je na nekom međunarodnom turniru, tako da sam ja trenirao sa igračima iz B ekipe Barselone. Sve su to rukometaši koji kucaju na vrata prvog tima. I mislim da sam se predstavio u odličnom svjetlu“, ističe Peštić.

Osim igrača poniklih u pionirskoj školi Barselone, tu su igrači iz cijele Španije, jedan je iz Venecuele, jedan iz Francuske.. , Internacionalna družina. Svi su oni prošli kroz ozbiljno selektiranje.

„O svakom igraču koji dođe na probu, a u Barselonu dolaze iz svih krajeva, treneri podnose pismeni izvještaj uz video snimke, direktoru omladinskog pogona. Nakon toga direktor sa tim izvještajima i sa trenerima odlazi na razgovor kod prvog čovjeka Barselone zaduženog za rukomet. Oni odlučuju o tome ko dolazi i nastavlja da radi u Barseloni, a ko se vraća. Kako su mi na rastanku rekli, sredinom aprila stiće mi zvanični odgovor Barselone o mom budućem statusu. Optimista sam“, samouvjeren je mladi Peštić, koji je direktno iz Barselone požurio na trodnevno okupljanje kadetske reprezentacije BiH završeno 19.februara u Gradačcu.

Samo pet odrađenih treninga bili su dovoljni da uoči ogromnu razliku između trenažnog procesa u Španiji i ovog koji se realizuje na ovdašnjim prostorima.

Ozbiljnost i briga o svakoj sitnici i pojedinosti, stalno ukazivanje trenera na skoro bezznačajne nepravilnosti u izvođenju pojedinih poteza i kretnji, govore o veličini rukometnog pogona Barselone.

„Svakome je jasno da taj rukometni velikan za naše pojmove ima nevjerovatne resurse. To se manifestuje na svakom koraku. Ja sam prije prvog treninga dobio kompletnu opremu u kojoj su igrači ovog tima zbog sponzora obavezni da treniraju. Ta oprema mi je poklonjena. Na igračima je samo da treniraju, a o svemu ostalom brine brojna i stručna ekipa ljudi“, podijelio je sa nama neke od utisaka Nemanja Peštić, jedan od najperspektivnijih rukometaša koji su ponikli u Brčkom.

Snovi postoje da bi se pojedinci trudili da ih ostvare. Pet dana boravka u gigantu svjetskog sporta, kakav predstavlja Barselona, za 17-godišnjeg Nemanju su tek prvi korak ka ostvarenju njegovog dječačkog sna kada je prije desetak godina prvi put uzeo rukometnu loptu u ruke.

Njegov odlazak na probu u Barselonu je i motiv brojnim mladim klincima i klincezama koji treniraju rukomet u Brčkom da san nije baš tako daleko kako se čini iz ove naše skromne, ne samo sportske već i životne perspektive.

Radi ostvarenja svojih snova treba slijediti misao velikog brazilskog pisca Paula Koelja koji je rekao: „A kada želiš nešto, čitava Vaseljena se zavjeri da ostvariš svoju želju.“

Vjerujem da su se ljubitelji sporta, rukometa posebno, ovdje u Brčkom, pridružili Nemanjinim željama.

 

 

 

 

 

(MD/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime