Вујадиновић: Брчко "жила куцавица" Републике Српске - nula49.com
spot_img
spot_img

Вујадиновић: Брчко “жила куцавица” Републике Српске

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић разговарао је са делегацијом Брчко дистрихта БиХ.

Вујадиновић је истакао да је Брчко БиХ у малом и „жила куцавица“ Републике Српске, које има велику важност за Републику Српску и уопште статус Срба у БиХ. Он је подсетио да држава Србија никада до сада није толико помагала своју прекодринску заједницу, како то чини у последњој деценији, водећи рачуна да су то и њени држављани. Он је навео да су важни инфраструктурни пројекти, којима Србија улаже на простору Брчког, Републике Српске и БиХ, подједнако идентитетска, колико и инфраструктурна ствар.

„Не постоји град или општина у БиХ у којој је до сада нешто градила држава Србија. Ово је сада историјска прекретница и у сваком граду и општини у Републици Српској постоји по један пројекат који је финансирала Република Србија. Ефекти тога ће се видети у надолазећим годинама“, поручио је Вујадиновић.

Синиша Милић, председник Скупштине Брчко дистрикта БиХ истакао је специфичност Брчког као јединице локалне самоуправе, односно, кондоминијума, односно, заједничког власништва Федерације БиХ и Републике Српске. Он је своју прву посету српском парламенту искористио да подсети да сви они који имају држављанство Републике Српске и Републике Србије помно прате дешавања и дају своју подршку суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије.

Делегација Брчко дистрикта БиХ, коју су чинили и Срђан Блажић, председник Комисије за буџет и мр Давор Шолаја, координатор Владе Брчко дистрикта БиХ затражили су подршку од заменика председника Одбора за дијаспору и Србе у региону за решавање проблема у вези признавања диплома, као и организовања конзуларних дана у Брчком, а добро функционисање канцеларије Владе Републике Српске навео као добар пример.

Саговорници су посебну пажњу посветили важности изградње саобраћајне и путне инфраструктуре између Србије и БиХ, посебно изградњи аутопута Београд-Сарајево, обнови поседа и задужбина Срба у Брчком, сарадњи у области културе, образовања и привреде, са освртом на развој индустријске зоне, за коју Брчко има капацитета, по узору на индустријску зону у Суботици.

На састанку, коме је присуствовао и заменик председника Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Томислав Јанковић, закључено је да су начињени први кораци, да су отворена поља за будућу сарадњу, као и простор за подршку развојним пројектима Брчко дистрикта БиХ, а заменику председника Одбора упућен је и позив за узвратну посету Скупштини Брчко дистрихта БиХ.

 

 

(rts.rs)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img