spot_img
spot_img

Vujadinović: Brčko “žila kucavica” Republike Srpske

spot_img
spot_img

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović razgovarao je sa delegacijom Brčko distrihta BiH.

Vujadinović je istakao da je Brčko BiH u malom i „žila kucavica“ Republike Srpske, koje ima veliku važnost za Republiku Srpsku i uopšte status Srba u BiH. On je podsetio da država Srbija nikada do sada nije toliko pomagala svoju prekodrinsku zajednicu, kako to čini u poslednjoj deceniji, vodeći računa da su to i njeni državljani. On je naveo da su važni infrastrukturni projekti, kojima Srbija ulaže na prostoru Brčkog, Republike Srpske i BiH, podjednako identitetska, koliko i infrastrukturna stvar.

„Ne postoji grad ili opština u BiH u kojoj je do sada nešto gradila država Srbija. Ovo je sada istorijska prekretnica i u svakom gradu i opštini u Republici Srpskoj postoji po jedan projekat koji je finansirala Republika Srbija. Efekti toga će se videti u nadolazećim godinama“, poručio je Vujadinović.

Siniša Milić, predsednik Skupštine Brčko distrikta BiH istakao je specifičnost Brčkog kao jedinice lokalne samouprave, odnosno, kondominijuma, odnosno, zajedničkog vlasništva Federacije BiH i Republike Srpske. On je svoju prvu posetu srpskom parlamentu iskoristio da podseti da svi oni koji imaju državljanstvo Republike Srpske i Republike Srbije pomno prate dešavanja i daju svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Delegacija Brčko distrikta BiH, koju su činili i Srđan Blažić, predsednik Komisije za budžet i mr Davor Šolaja, koordinator Vlade Brčko distrikta BiH zatražili su podršku od zamenika predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu za rešavanje problema u vezi priznavanja diploma, kao i organizovanja konzularnih dana u Brčkom, a dobro funkcionisanje kancelarije Vlade Republike Srpske naveo kao dobar primer.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili važnosti izgradnje saobraćajne i putne infrastrukture između Srbije i BiH, posebno izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, obnovi poseda i zadužbina Srba u Brčkom, saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i privrede, sa osvrtom na razvoj industrijske zone, za koju Brčko ima kapaciteta, po uzoru na industrijsku zonu u Subotici.

Na sastanku, kome je prisustvovao i zamenik predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Tomislav Janković, zaključeno je da su načinjeni prvi koraci, da su otvorena polja za buduću saradnju, kao i prostor za podršku razvojnim projektima Brčko distrikta BiH, a zameniku predsednika Odbora upućen je i poziv za uzvratnu posetu Skupštini Brčko distrihta BiH.

 

 

(rts.rs)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img