spot_img
spot_img

ВСТС ктитиковао градоначелника Кадрића: Неприхватљиво коментарисање судских одлука!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) размотрило је, током сједнице 7. и 8. септембра, допис предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта Босне и Херцеговине којим је ВСТВ БиХ обавијештен о прес конференцији градоначелника Брчко дистрикта БиХ одржаној 20.07.2022. Градоначелник коментарисао двије пресуде Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ наводећи, између осталог, да су судије првостепеног и другосепног нивоа донијели одлуке у корист Брчко дистрикта, док су судије по ревизији донијели одлуке у корист друге стране што је окарактерисано као штетно по Дистрикт, односно буџет Брчко дистрикта.

– Разматрајући допис Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ, као и транскрипт наведене сједнице Брчко дистрикта БиХ, Вијеће је закључило да је градоначелник Дистрикта на непримјерен начин коментарисао рад и одлуке Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ обзиром да је свако коментарисање судских одлука од представника политичке власти неприхватљиво и, у правилу, представља притисак на рад суда и задирање у независност и самосталност судске власти.

Судије су независне у поступању и доношењу одлука, те суде и пресуђују на основу Устава и закона. Они су слободни у заступању свог схватања, утврђивању чињеница и примјени права и дужни су своја правна схватања и утврђено чињенично стање објаснити исључиво у образложењу одлуке. Исходе судских поступака судије не могу и не смију прилагођавати очекивањима и схватањима законодавне и извршне власти – саопћено је из ВСТВ БиХ.

 

 

 

(fena)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img