Vratio se iz Njemačke u Brčko i prozvodi skupocjene tepihe od alpakine vune

- Reklama -

Povratak u domovinu, nakon skoro dvadeset godina provedenih u Njemačkoj nije nimalo jednostavna odluka.

U određenoj starosnoj dobi preduzetniku dobra poslovna inicijativa, podržana stranom investicijom, samo pomogne da bi se savladao strah od neizvjesnosti, poslovnog i egzistencijalnog rizika i svega ostalog što jednog povratnika čeka. Ovo kaže vlasnik firme Teutonia Aplacas, Edin Mehmedović koji se prije dest godina vratio u Bosnu i Hercegovinu, kako bi realizovao poslovnu inicijativu australijskih farmera tj, otvaranja farme i karantena za Alpake u Brčko distriktu. Za neupućene, Alpaka je je jedna vrsta male lame, prelijepa životinja sa najcjenjenijom vunom na svijetu.

- Reklama -

“Poslovna ideja je bila napraviti farmu na pragu Europe, i prodavati direktno manjim uzgajivačima mladunčad uzgojenu na našoj farmi. Vlada Distrikta je ovo podržala, okarakterisala kao dobru poslovnu investiciju i za rekordno vrijeme obezbijedila 60 hektara zemlje za famu po najboljim uslovima u blizini grada. Nažalost, to se nije uspjelo realizovati isljučivo zbog pravnih ograničenja da izvozimo žive životinje iz BiH u EU”, priča Mehmedović, koji je morao uraditi reroganizaciju firme i 2013. godine počinje umijesto uzgoja životinja baviti će preradom alpakine vune.

“Prvo smo počeli proizvoditi jorgane, jastuke i nadmadrace, koje i danas najviše izvozimo u nekoliko zemalja EU. Sa tepisima smo počeli nešto kasnije i radi se o 100 posto ručnoj, kvalitetnoj izradi u tri tehnike: ručno-čvorani tepisi, ćilimi i berberi, tj. ponjave. Izrada tepiha i ćilima je crpila bogatu tradiciju tkanja i ručnog čvoranja tepiha na ovom području”, priča Mehmedović, pojašnjavajući nam da upravo kod ovih proizvoda prilikom dodira do potpunog izražaja dolazi sva divna, svilekansta mekoća alpakine vune.

Njihove proizvode možete kupiti u regionu u Lesnina centrima Slovenije, Hrvatske i Srbije pod vlastitim brendom Gold Alpaca. Maloprodaju za Bosnu i Hercegovinu još nemaju te su kako kaže Mehmedović u potrazi za adekvatnim maloprodajnim mjestom u Sarajevu.

„Proizvodni asortiman upravo proširujemo dekom za rasne konje ispunjenom alpaka vunom, te zaštitnom dekom za kućne ljubimce, za početak pse“, kaže Mehmedović, navodeći kako je ponosan na svoj dosadašnji rad, kao i na učešće na prestižnom sajmu Maison&Objet u Parizu 2018. godine.

 

 

 

(akta.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime