Vozači u Brčkom kažnjeni sa preko milion KM

U februaru ove godine na snagu je stupio novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, po kojem su kazne za prekršaje daleko veće nego prije, i kreću su u rasponu od 30 do 1.000 maraka.

Goran Kokanović, zamjenik komandira brčanske Jedinice saobraćajne policije, naveo je da se za neke veće kazne, izriču i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda.

- Reklama -

On ističe da sve to ipak nije dalo značajniji pomak po pitanju boljeg ponašanja vozača u saobraćaju, s tim da je najčešći prekršaj koji čine, prekoračenje dozvoljene brzine.

“Smatram da se samo kaznenom politikom ne može podići na viši nivo kultura učesnika u saobraćaju, već da je za to potreban set nekih viših mjera”, rekao je za Radio Brčko Kokanović.

Još je dodao, da je u ovoj godini izdato preko 10.000 prekršajnih naloga, ali da je naplativost slaba, između 30 i 40 posto, te da je nije poboljšala ni nova zakonska odredba da se iznos kazne polovi ukoliko se plati u roku od osam dana.

Miodrag Trifković, direktor brčanske Poreske uprave, kazao je da najveći broj novčanih kazni na prinudno izvršenje dolazi upravo iz oblasti koju pokriva Policija, odnosno saobraćaja, naglašavajući da je također slaba i uopće prinudna naplata novčanih kazni.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime