spot_img
spot_img

Vojnović: Usvajanje budžeta Distrikta u toku sledeće sedmice

spot_img
spot_img

Predsjednik brčanskog SDS-a i poslanik ove stranke u lokalnoj skupštini Uroš Vojnović rekao je da se usvajanje budžeta za 2017. godinu može očekivati sledeće sedmice.

“Specifičnost ovog budžeta ogleda se u tome što nam je namjera bila da pribavimo projektnu dokumentaciju za dva vrtića čiji bi infrastrukturni radovi počeli već ove godine, a takođe da regulišemo i usmjerimo projekte kao što su potok Blizna gdje su već obezbjeđena sredstva, te uređenje korita Brke gdje je potrebno završiti eksproprijaciju za šta ćemo izdvojiti sredstva” – naglašava Vojnović.

Napominje da je velika potražnja za smještajem djece u vrtiće na prostoru Brčko distrikta i da vlast treba što prije da riješi taj problem.

Vojnović dodaje da su predviđena tri miliona KM za zdravstvo u Brčko distriktu koji bi predstavljao mali korak u što kvalitetnijem opremanju zdravstvenih ustanova.

“Ne mislim tu samo na opremu već i angažovanje dodatnog zdravstvenog kadra kako bi zdravstvena zaštita u distriktu bila na zavidnom nivou čiji će se efekti vidjeti već krajem ove ili početkom sledeće godine” – podvlači Vojnović.

Dodaje da se započeti projekti iz ranijih godina trebaju završiti jer svako dalje odugovlačenje stvara dodatna finansijska opterećenja po budžet.

Vojnović, koji je i poslanik SDS-a u brčanskom parlamentu, kaže da lično očekuje da će vladajuća većina početi razmatrati inicijativu za budžet za 2018. godinu kako bi on na vrijeme bio usvojen i kako bi započeti projekti iz tekuće godine mogli nesmetano nastaviti da se realizuju.

“Podsjetiću vas da je prošli budžet bio usvojen u septembru, dakle, hronično stanje kašnjenja sa usvajanjem budžeta mora da prestane jer to koči razvoj, a i kako ne bi smo zaostajali za Republikom Srpskom, Federacijom i zajedničkim nivoom BiH sa kojima imamo dogovorene zajedničke projekte” – upozorava Vojnović.

Usvojenim mjerama za JP “Komunalno Brčko” stabilizovaće se finansijsko poslovanje

Odgovarajući na pitanje oko usvojenih mjera za prevazilaženje teškog finansijskog stanja u JP “Komunalno Brčko”, Vojnović je rekao da je to preduzeće od strateškog značaja za distrikt i da će se usvojenim mjerama uspjeti stabilizovati poslovanje.

“Lično smatram da ne treba da bude otpuštanja radnika i da se plate vrate na predhodni nivo za radne jedinice u tom preduzeću, dakle, za Čistoću, elektrodistribuciju i vodovod” – kaže Vojnović.

Vojnović koji je i predsjednik brčanskog SDS-a smatra da su plate generalno neujednačene u javnoj upravi, javnim preduzećima i fondovima te da će insistirati na donošenju zakona o platama jer su plate “šarolike”.

“Imate u opštini pravnika čija je plata 1.200 KM dok u istoj toj opštini na drugom poslu pravne struke čovjek ima platu 1.800 KM. Dakle, moja namjera je da zakonom o platama kako u javnoj upravi tako i u javnim preduzećima plate budu izjednačene i pratile odgovarajuće standarde i uslove rada” – naglašava Vojnović.

Zaključuje da su sva javna preduzeća osnovana za obavljanje opšte-društvenog interesa, i da je svima želja da njihovo finansijsko stanje i poslovanje bude pozitivno.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img