spot_img

Vojnović: Očekujem usvajanje budžeta Distrikta do kraja marta

Published:

spot_img

Nastavak vanredne sjednice Skupštine Brčko distrikta BiH koji je do sada dva puta odgađan, zakazan je za ponedeljak 26. mart u 10 časova.

Budući da je rok za usvajanje budžeta 31. mart – suštinski ulazi se u poslednju sedmicu za njegovo usvajanje od čega će zavisiti finansijska stabilnost distrikta u 2018. godini.

Uroš Vojnović, član skupštinske Komisije za budžet i poslanik brčanskog SDS-a, kaže da je komisija u stalnom zasjedanju i da je do sada održala 35 sjednica.

„Očekujem da će se budžet distrikta usvojiti do 31. marta, što je zakonska obaveza, jer u suprotnom ulazimo u fazu finansijske nestabilnosti koja može imati teške posljedice po funkcionisanje društva, institucija i života građana u cjelini“ – kaže Vojnović i dodaje da bi svima trebalo biti u interesu da se budžet usvoji na vrijeme.

Vojnović naglašava da budžet za 2018. neće biti pretjerano različit u odnosu na prethodne godine, jer se ukupna njegova težina sa amandmanima kreće oko 240 miliona KM.

„Ono što bih zaista izdvojio kao novinu koja se našle u nacrtu jeste program samozapošljavanja u poljoprivredi u iznosu od oko 500.000 KM, gdje lično smatram da će to biti dobra podloga za razvoj naših ruralnih djelova distrikta i gdje ćemo na neki način otvoriti perspektivu mladima da ostaju na selu“ kaže Vojnović i dodaje da poljoprivredna proizvodnja predstavlja jednu od glavnih djelatnosti našeg stanovništva.

On naglašava da su brčanska sela demografski sve praznija i da se od vlasti moraju preduzeti odlučni koraci kako bi te negativne trendove zaustavila, što se prijedlogom samozapošljavanja jednim djelom pokušava pomoći.

„Takođe, planirali smo i pilot projekat u privredi u vrijednosti od 100.000 KM pod nazivom Free renting, a sve u cilju da se putem zakupljivanja poveća zaposlenost u realnom sektoru, što dugoročno može napraviti dobre rezultate za mlade u Brčkom“ – kaže Vojnović.

Vojnović zaključuje da se planirani budžet ne mora smatrati završenim, jer, ako se pojavi neki kvalitetan projekat ili neka druga vanredna okolnost – uvijek postoji mehanizam usvajanja rebalansa budžeta.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img