Vodostaj Save u porastu, u Brčkom za sada bez opasnosti

Vodostaj rijeke Save raste cijelom dužinom toka kroz Posavinu, kažu u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Vodostaj Save juče u 7:00 časova na vodomjernoj stanici Brod bio je 654 centimetra, a u subotu 632 centimetra. Kod Bosanskog Šamca vodostaj iznosi 551 centimetara, dok je u subotu bio 497 centimetara, dok je kod Orašja juče iznosio 749 centimetara, što je porast u odnosu na subotu kada je bio 719 centimetara.

- Reklama -

Porast vodostaja rijeke Save za sada ne stvara probleme na području distrikta Brčko, ali Pododjeljenje za zaštitu i spašavanje Vlade Brčko distrikta konstantno prati stanje na terenu i pripravan je za eventualnu intervenciju, potvrdio je za Radio Brčko šef tog pododjeljenja, Mićo Simikić.

Povišeni vodostaj rijeke Save pogoduje plovidbi, ali u isto vrijeme stvara poteškoće brodarima i nautičarima jer zbog velikih količina granja i predmeta koje rijeka nosi dolazi do oštećenja plovnih oznaka, izjavio je kapetan brčanske kapetanije, Mladen Rogić.

Prema podacima sa mjernih stanica, danas od 12 sati prestao je rasti nivo Save i ako sljedećih dana ne bude novih obilnih padavina uzvodno, Sava bi se vrlo brzo mogla vratiti na uobičajeni nivo.

 

 

 

 

(SRNA/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime