Vlast u Brčkom i dalje ne usvaja antikoruptivne zakone

Pred zastupnicima Skupštine Brčko distrikta danas se trebao naći set antikoruptivnih zakona u drugom čitanju. Međutim, isti su povučeni sa dnevnog reda a epilog oko priče o usvajanju ovih zakona, stare preko šest godina, još uvijek se ne nazire.

Sa dnevnog reda povučeni su Nacrt zakona o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije, te Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Ovo je samo jedno u nizu odlaganja o izjašnjavanju o ovim zakonima, mada ozbiljnih objašnjenja po tom pitanju nema. Nekadašnji predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Adem Ribić tvrdi da su to političke igre.

- Reklama -

“Otprilike, mnogim politikama ne gode zakoni koji trebaju biti doneseni, set antikoruptivnih zakona. Ti su zakoni potrebni jer tonemo sve više i više u korupciju i kriminal, međutim nije bilo sluha kod mnogih. I danas su skinuti sa dnevnog reda, ne znam zašto se odugovlači, kome smetaju ti zakoni. Najvjerovatnije onima koji se bave korupcijom i kriminalom, te zato ne odgovaraju takvim politikama” rekao je za BDC Televiziju Adem Ribić, zastupnik SDA.

Šest godina vlast u Brčko distriktu pokušava da usvoji set antikoruptivnih zakona. U međuvremenu i dalje nosimo epitet jedine sredine u BiH koja nije završila tu obavezu.

“Vjerovatno su, između ostalog, to razlozi što je po svim statističkim podacima Brčko distrikt najkorumpiraniji dio BiH, a BiH najkorumpiraniji dio Evrope. Očigledno nema volje i želje što pokazuje i današnje odlaganje, bez obzira što je praćeno formalnim razlozima” rekao je Siniša Golić, zastupnik PDP-a.

Opozicija tvrdi da su najveći izvori korupcije javna uprava i javna preduzeća, te da pozicioniranje ureda za prevenciju korupcije unutar Vlade, kako je predviđeno nacrtom zakona, neće doprinijeti jačoj borbi protiv korupcije, nego naprotiv.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime