spot_img
spot_img

Владика Фотије у посјети градоначелнику Милићу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански господин Фотије са свештенством боравио је у првој званичној посјети градоначелнику Брчко дистрикта БиХ Синиши Милићу.

Владика Фотије устоличен је 17. септембра 2017. године. На састанку са градоначелником послате су поруке мира и толеранције, али је и разговарано о низу пројеката који су започети на простору дистрикта Брчко, а који се тичу духовне и културне надоградње, прије свега у области образовања.

“Прије устоличења у Зворничко-тузланској епархији био сам владика 18 година у Далмацији. Имао сам искуства борбе за суживот, очувања културног идентитета Срба, а са друге стране добре комуникације са другим људима, представницима других вјера и нација. Вјерујем да ће ми то искуство користити и треба да га пренесемо и на дистрикт, Републику Српску и цијелу БиХ. Наша православна вјера није милитантна. Ми уважавамо друге нације и вјере и вјера нас учи да волимо другог човјека. Сјећамо се када смо раније сви заједно добро живјели и то искуство треба да чувамо”, истакао је владика Фотије.

Градоначелник Синиша Милић захвалио је његовом преосвештенству на посјети и истакао да је данас радостан дан за све православне вјернике на простору дистрикта.

“Покојни патријарх Павле је некада говорио да се свака ствар треба сагледати из више углова. На нама је да будемо толерантни. Вјера нас томе учи и тада ћемо много лакше схватити другачија размишљања, не да бисмо их прихватили него да бисмо их разумјели и да бисмо у толерантној атмосфери рјешавали сва спорна питања. Имали смо до сада добру сарадњу са Српском православном црквом, Исламском заједницом и Католичком црквом и увјерен сам да ћемо у наредном периоду имати такву сарадњу у интересу свих грађана”, додао је градоначелник Милић.

На састанку градоначелника и владике разговарано је о пројектима из области образовања гдје Српска православна црква има намјере и инфраструктуру за почетак рада школског центра или факултета, а о којима ће бити разговора у наредном периоду, уважавајући правне оквире Брчко дистрикта БиХ и потребе локалне заједнице када су у питању образове институције. Разговарано је и о наставку реализације пројекта изградње српског културног центра у Брчком као и о вјерској настави.

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img