Vlada usvojila rebalans budžeta za 2019. godinu: Dodatnih 1.490.000 KM za novu zgradu Policije

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 82. vanrednoj sjednici usvojila je drugi po redu rebalans za 2019. godinu u iznosu od oko 18 i po miliona maraka.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, kazao je da je dobro što je danas Vlada usvojila rebalans kako bi se konačno službenici iz stare zgrade Policije preselili u novu zgradu kao i da svi oni koji imaju po zakonu pravo na materinski dodatak ostvare svoja prava.

„Za materinski dodatak u rebalansu izdvojena su sredstva u iznosu od 1.300.000 KM, Odjeljenju za javnu bezbjednost za nabavku tri vatrogasna vozila izdvojeno je 725.500 KM, za preseljenje u novu zgradu Policije 1.490.000 KM dok su ostali dijelovi rebalansa tehničke i druge vrste amandmana. Mi smo uvećali prihode 1.659.000 KM, izvorne prihode, a tu imamo i jedan grant od sukcesije bivše Jugoslavije u iznosu od 100.000 KM što je i to ušlo u ovu računicu. Uštede u odjeljenjima i institucijama po svim pozicijama, uglavnom za plate i materijalne troškove, izdvojeno je 4.728.000 KM. Tu imamo i prenos kapitalnih budžeta iz 2017. godine, koji se gasi po zakonu ove godine, i 2018. godine za projekte koji su početi, a to se odnosi na odluke šefova odjeljenja i Vlade u ukupnom iznosu od 12.372.044 KM”, kazao je Lučić.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj, vanrednoj sjednici usvojila je program za raspodjelu sredstava novčane pomoći porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida kao i program za demobilisane borce i članove porodica umrlog demobilisanog borca.

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Brčko distrikta BiH, kazao je da je stvoren pravni okvir za dalje postupanje i realizaciju ovih sredstava koja su u budžetu Brčko distrikta BiH za 2019. godinu za ova dva programa planirana u iznosu od po 600.000 KM.

„Kada je u pitanju prvi program svakom od udruženja porodica poginulih boraca i udruženja ratnih vojnih invalida sa ovih prostora pripada iznos od po 100.000 KM i biće realizovan u skladu sa kriterijumima i programom o raspodjeli do isteka 2019. godine. Očekuje se danas i raspisivanje javnog poziva. Kada je u pitanju drugi program sredstva se dijele proporcijalno, tj. na udruženja iz sva tri konstitutivna naroda koji žive na ovim prostorima i to u iznosu od po 200.000 KM. Naglašavam da u javnom pozivu postoje opšti i posebni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni u smislu mogućnosti ostvarivanja ove vrste prava. Takođe, lica koja su koristila sredstva po programima u ranijim godinama komisija neće raspravljati o tim zahtjevima i nemaju potrebe da podnose”, kazao je Bešić.

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime