Vlada usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH okončala je 48. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 KM.

- Reklama -

„Mi smo u ovoj godini za te namjene u budžetu obezbijedili 500.000 KM. S obzirom da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina danas je data saglasnost da Zavod pokrene proceduru i da 77.800 KM usmjeri u program samozapošljavanja što znači da će ukupan fond biti 577.800. konvertibilnih maraka”, istakao je Gudeljević. On je dodao da je, kada je riječ o samom Programu, razlika u odnosu na prošlu godinu ta što neće biti dijela za poljoprivredu, jer sada imamo novi program za poljoprivredu koji, takođe iznosi 500.000 KM. Do sada je 248 preduzetnika krenulo sa radom sredstvima iz ovog programa, a očekujemo da će biti još 35 do 40 novih pravnih subjekata”, kazao je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH započela je i 49. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinansiranje projekata koje finansira Evropska unija i drugi donatori.

Delfa Dejanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kazala je da će četiri organizacije iz Brčko distrikta BiH dobiti novčana sredstva.

„Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju u budžetu za 2018. godinu ima na raspolaganju 50.000 KM za sufinansiranje ovakvih projekata. Krajem šestog mjeseca Vlada je usvojila odluku o kriterijumima i nakon toga mi smo raspisali javni poziv i imenovana je komisija za odabir koja je na osnovu bodovanja dala prijedlog Vladi, a koji je danas usvojen. Po pozivu prijavilo se pet nevladinih organizacija. Jedan prijedlog je bio neblagovremeno podnesen tako da su četiri prijedloga prošla, a riječ je o OC „Vermont“, Crvenom križu/krstu Brčko distrikta BiH i OC „Proni“,

koji su dobili po 15.000 KM, i Biciklističkom klubu „Sveti Nikolaj“, koji je dobio 5.000 KM“, kazala je Delfa Dejanović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu grantova nevladinim organizacijama u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, sedmi dio.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime