Vlada usvojila niz pravilnika za dodjelu sredstava iz budžeta

Članovi Vlade su na današnjoj sedmoj sjednici usvojili Prijedlog pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, u izjavi medijima rekao je da Pravilnik, koji proističe kao obaveza iz člana 64 Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, treba na transparentan način da reguliše trošenje sredstava namijenjenih za javne pozive koji su od opštih interesa za Brčko distrikt BiH.

„Pravilnik je danas usvojen i stupiće na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH. Nakon usvajanja Pravilnika, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove kao i druga odjeljenja gdje je pravilnik usvojen, imaju obavezu da raspišu javni poziv i mi ćemo to uraditi odmah“, kazao je Hamzabegović.

Takođe je dodao da se raspisivanje javnog poziva očekuje najdalje do polovine juna.

Na sedmoj vanrednoj sjednici usvojen je i Prijedloga pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da su usvajanjem pravilnika stečeni preduslovi za raspisivanje javnog poziva.

„U proteklom periodu izvršena je edukacija članova komisije koja će biti na raspolaganju i pomoći svim korisnicima ovih sredstava da projektuju programe kako bi mogli učestvovati u raspodjeli tih sredstava. U narednom periodu ćemo organizovati edukaciju i za predstavnike tih udruženja, kako bi se na jedinstven način svi mogli odnositi prema tome, odnosno kako bi mogli pravilno napisati te projekte i programe, a komisija evaluirati i završiti postupak“, naveo je Pero Gudeljević.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u Kancelariji gradonačelnika Brčko distrikta BiH zatim Smjernice za izradu Nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za javne poslove, Prijedlog zaključka o davanju mišljenja na Prijedlog odluke o izmjenama Statuta Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Smjernice za izradu pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime