Vlada usvojila izmjene i dopune Pravilnika o zapošljavanju

Na trećem nastavku 30. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH usvojen je Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o zapošljavanju.

“Na samoj sjednici Vlade gradonačelnik je intervenisao izmjenom u članu 24 koja se odnosi na dodatno bodovanje. Dosad su sa tri boda dodatno bodovani kandidati porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a današnjom izmjenom uvode se dva dodatna boda za one kandidate koji na kućnoj listi u svom domaćinstvu imaju nezaposlene ili penzionisane članove kao i dva dodatna boda na samohrane roditelje”, istakao je šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić. On je dodao da se ostale izmjene Pravilnika odnose na detalje tehničke prirode koji će precizirati određene pravne norme kako bi izbor kandidata bio što efikasniji.

- Reklama -

“U dijelu dopuna pravilnika koji se odnosi na tajnost podataka sada se jasno precizira da uvid u te podatke imaju, osim članova komisije za zapošljavanje, i Apelaciona komisija, sud i druge institucije koje se bave sprovođenjem zakonitosti postupka”, objasnio je Blažić.

Na današnjoj sjednici primljen je k znanju Izvještaj o utrošku sredstava granta za banjsko-klimatsko liječenje Udruženju penzionera Republike Srpske i Udruženju penzionera PIO/MIO Federacije BiH. Nataša Stevanović, šef Pododjeljenja za socijalnu zaštitu, istakla je da je prema dostavljenom izvještaju udruženja, kojima je Vlada isplatila grantove od po 50 000 konvertibilnih maraka, u prosjeku po jednom penzioneru za banjsko-klimatsko liječenje utrošeno oko 550 KM.

“Udruženje penzionera Republike Srpske na banjsko-klimatsko liječenje je poslalo 91 penzionera dok je Udruženje penzionera Federacije BiH na banjsko-klimatsko liječenje uputilo 98 penzionera, s tim da je ostatak novca izdvojilo samo Udruženje”, istakla je Nataša Stevanović.

Članovi Vlade odobrili su Smjernice za izradu uputstva o radu Poreske uprave Brčko distrikta BiH kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Agenciju za lijekove BiH. Usvojen je i zaključak kojim je navedeno da će se Vlada Brčko distrikta BiH obratiti entitetskim ministarstvima kako bi se vodilo računa da se prilikom imenovanja obezbijedi princip rotacije. Usvojena je i Odluka o imenovanju zaposlenog Odjeljenja za komunalne poslove za člana Radne grupe za energetsku efikasnost.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje pet lica za potrebe Odjeljenja za obrazovanje za obavljanje privremenih i povremenih poslova.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

1 komentar

  1. Haha ma koje ce sve bajke ove glavonje ispricarti. Donijeli zakon koji ne vrijedi one stvari.Znaju djubrad da ce sve uci preko veze kakvi bodovi kakvi bakrači.Oni koji nepoštuju zakon oni ga donose

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime