Vlada usvojila amandmane na Budžet

Na 56. vanrednoj sjednici Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je amandmane na Budžet Brčko distrikta BiH za 2018. godinu u iznosu od 12 529 843,77 KM.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije rekao je da su prihodi i rashodi uravnoteženi te da su amandmani rađeni na osnovu zahtjeva odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH. „Prihode čini prenos kapitalnih projekata iz 2016. i 2017. godine u iznosu od 5 218 000 KM i smanjenje rashoda po budžetu iz ove godine za 7 205 756 KM“, dodao je Lučić. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Brčko distrikta BiH za 2018. godinu kao i Smjernice za ovaj zakon, što je redovna procedura prilikom usvajanja amandmana na budžet, a izmjena se odnosi na konačnu cifru budžeta Brčko distrikta BiH. Rebalansiran budžet iznosi 249 788 093,05 KM, a izmjena Zakona i Odluka o usvajanju amandmana biće proslijeđena u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

- Reklama -

Članovi Vlade su na današnjoj vanrednoj sjednici usvojili odluke koje se odnose na utvrđivanje kriterijuma i program utroška sredstava za odobravanje jednokratne novčane pomoći demobilisanom borcu i članovima uže porodice umrlog demobilisanog borca kao i jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju ove populacije.

Senad Bešić, šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Brčko distrikta BiH, kazao je da je odlukom usvajanja kriterijuma o raspodjeli novčanih sredstava demobilisanim borcima i članovima uže porodice za jednokratnu novčanu pomoć stvoren pravni okvir za funkcionisanje dijela prava demobilisanih boraca koji se odnosi na dvije vrste pomoći, pomoć u stanju socijalne potrebe i pomoć za liječenje demobilisanog borca, odnosno člana njegove uže porodice.

„Za ove namjene izdvojeno je 600 000 KM i ova odluka je jedna od niza socijalnih programa i nastojanja Vlade Brčko distrikta BiH kroz projekte koje realizujemo u okviru Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, odnosno Službe za boračko-invalidsku zaštitu. Cilj nam je da na neki način omogućimo povećanje životnog standarda kao i omogućavanje dostupnosti određenih životnih sadržaja. Novac za liječenje mogu dobiti svi demobilisani borci koji medicinskom dokumentacijom dokažu postojanje bolesti, a koje su precizirane u sadržaju odluke o kriterijumima i ovdje se radi o najtežim oblicima bolesti. Ostali nezaposleni demobilisani borci mogu da ostvare pravo na pomoć u stanju socijalne potrebe u iznosu od 225 KM ako dokažu svoj status nezaposlenog lica i da su bili pripadnici jedne od tri vojske uz ostalu dokumentaciju“, kazao je Bešić.

On ističe da je u drugoj usvojenoj odluci sadržano pravo na jednokratnu novčanu pomoć u stambenom zbrinjavanju demobilisanih boraca i članova porodice umrlog demobilisanog borca te da je smisao i svrha projekta želja da se kroz realizaciju projektnih zadataka omogući sadržajniji i raznovrsniji život boračke populacije.

„Za stambeno zbrinjavanje izdvojeno je, takođe, 600 000 KM, s tim što se dijeli na tri jednaka dijela, tj. po 200 000 KM za pripadnike tri konstitutivna naroda“, kazao je Bešić.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je i Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obavljanju djelatnosti od opšteg interesa na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Šef Odjeljenja Zoran Gajić rekao je da se ova odluka mijenja u pogledu iznosa sredstava, sa nekadašnjih 100 000 KM na 220 000 KM.

„Radi se o grantu JP ‚Komunalno Brčko‘ na osnovu kog se ovom javnom preduzeću dodjeljuju obaveze uklanjanja i zbrinjavanja pasa lutalica, kao i uklanjanje nusproizvoda životinjskog porijekla sa javnih površina te odštete u slučaju tužbi građana za ujede pasa lutalica. Kada se usvoji odluka od strane Skupštine, zaključuje se ugovor kojim će JP ‚Komunalno Brčko‘ preuzeti ove obaveze, a samim tim nećemo više imati pse lutalice na ulici i biće manje odštetnih zahtjeva“, pojasnio je Gajić.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime