spot_img
spot_img

Влада у блокади, Милић се обратио јавности

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Други наставак 26. редовне сједнице Владе Брчко дистрикта БиХ јутрос није одржан, пошто се бошњачки чланови Владе нису појавили на заказаној сједници. Новинарима се обратио градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић.

“Иако нисам званично обавијештен о томе да чланови Владе из реда Бошњака неће доћи на сједницу, него само путем медија, што иначе не би требало да буде начин комуникације поготово између оних који чине заједнички дио власти и дијеле терет одговорности за све оно што је добро и лоше у овој локалној заједници сједница није одржана иако је постојао кворум, поштујући чињеницу да се бошњачки чланови Владе нису појавили. Жао ми је због тога јер смо на дневном реду имали низ важних питања попут додјеле једнократне помоћи пензионерима”, истакао је градоначелник Милић.

Он је додао да данас иза њега не стоје никакве, како је истакао, “страже и сценографије као што је био случај на јучерашњој конференцији за медије на којој је говорио предсједник Скупштине”, али да то не значи да градоначелник нема подршку за оно што ради.

“Ја сам сигуран да такву врсту подршке имам не само међу српским посланицима него и хрватским, бошњачким и посланицима из реда мањине, а вјерујем и велике већине грађана који желе нормално Брчко. Вјерујем да је и међу посланицима Бошњацима велики број оних који су стајали иза прес конференције, а који подржавају моју жељу и настојање да градимо нормалну локалну заједницу у којој ће се радити на просперитету, а не гледати у ретровизор”, додао је Милић.

Градоначелник је говорио и о смјени свог савјетника Исмета Дедеића.

“Замолио бих вас да покушате да замислите ситуацију у којој градоначелници Бијељине или Тузле држе прес-конференцију поводом смјене својих савјетника и да она изазива медијску пажњу и националне подјеле. Извињавам се што их помињем, они су моји пријатељи, али желим да кажем да то сигурно не би био случај. Али зато су Бијељина и Тузла далеко испред нас, а ми смо ту гдје јесмо”, рекао је Милић.

Он је навео да се савјетник бира на основу члана 46 Статута Брчко дистрикта БиХ који каже да градоначелник може имати савјетнике који се бирају на основу професионалних критеријума, “а не да би био биран предсједник политичке партије који ће притом обављати своју политичку активност често у супротности са виђењима градоначелника. То је један специфичан сукоб интереса који је проблематичан без обзира ко био на мјесту градоначелника. Дакле, умјесто тог образложења на које ме позивају и са неким непримјереним ријечима, ја ћу питати предсједника Скупштине, који је по мом разумијевању овлашћен да говори и слуша у име Бошњака, али надам се да није једини овлашћен да размишља, да ли би он потписао потврду да је по налогу Владе урађен идејни пројекат у роковима и специфичним захтјевима Владе за изградњу међународног аеродрома вриједан 400 милиона евра.

Ако ће он то потписати, ја сам спреман да се извиним. Наравно да су о томе били упознати и представници бошњачког народа у Скупштини али однекуд је била потребна јавна полемика и да се око нечега подигну безразложне националне тензије. У међувремену, умјесто да рјешавају тај проблем, на шта су се обавезали у усменим разговорима, господин савјетник је врло интензивно почео да ради на окупљању неке нове скупштинске већине која би требало да смијени градоначелника кога он савјетује, што је парадокс.

У таквој ситуацији градоначелнику није преостало ништа друго него да посегне за оним што му закон и статутарно право налаже. Према томе разлога наравно да има и има их још и они су били образложени и бошњачким члановима скупштинске већине. Однос између савјетника и градоначелника се по свим параметрима третира као однос међусобног повјерења. Ако је то повјерење нарушено и ако савјетник ради против интереса градоначелника и Владе у цјелини, мислим да је непримјерено да буде на тој позицији”, истакао је градоначелник и позвао представнике СББ-а да предложе новог кандидата који ће, како је додао, “добити највећу канцеларију у Градској вијећници и не мора радити ништа, само нека не опструише Владу и градоначелника”.

Говорећи о тврдњи да је градоначелник на последњој сједници Владе Брчко дистрикта БиХ прегласао Бошњаке у вези са усвајањем смјернице за измјене Закона о безбједности саобраћаја на путевима Брчко дистрикта БиХ, градоначелник је навео да није било прегласавања.

Подсјетио је да је смјерница о којој је ријеч гласила да је потребно ускладити Закон о безбједности саобраћаја са Законом о комуналним дјелатностима и навео да то даје довољну ширину да се накнадно уграде све примједбе сваког члана Владе.

“Приједлог смјерница је уобичајена процедура од које креће измјена закона. Разлози хитности су захтијевали да кренемо у ту процедуру, с обзиром да ЈП “Путеви Брчко” има надлежност да врши наплату паркинга, која је на неки начин, у дијелу који се тиче наплате доплатних карата, оспорена од Апелационог суда. Та иста скупштинска већина, која се јуче обраћала јавности, подржала је Јавно предузеће “Путеви Брчко”. Пренијели смо им надлежност да раде тај посао. Недавно је на сједници Скупштине усвојен и Пословни план ЈП “Путеви Брчко” у коме је прецизно наведено то овлашћење и потреба за бројем радника који ће радити тај посао. Према томе скупштинска већина се изјаснила да је дала надлежност, а на Влади је да то спроведе.

Из тог разлога смо кренули у ову техничку процедуру прилагођавања закона одлукама суда како би се омогућило јавном предузећу да ради. Тврдње о томе да је неко прегласан на сједници Владе су заиста смијешне. Да би неко био прегласан треба да гласа против. Ми нисмо имали тај детаљ на сједници Владе. С друге стране записник са поменуте сједнице врло брзо ће бити доступан јавности, а из њега се јасно види да су бошњачки чланови Владе, како је наведено у записнику, након мог приједлога да се смјерница модификује дали сагласност да гласамо. Градоначелник заиста не може да зна на који ће начин гласати поједини чланови Владе, тим прије што они једно мисле, друго кажу, а треће ураде на крају. У самом моменту гласања ја сам добио одобрење да гласамо и да су се усагласили са модификованом смјерницом и они који су били на сједници знају да је било тако.

Према томе ако ће неко тако лако посезати за квалификацијама да је било прегласавања онда је заиста евидентно да су имали некакав циљ и жељу да од свега направе политички па и национални проблем. Ја га у овом тренутку заиста не видим као таквог и потрудићу се да за вријеме мог мандата никада не буде националних проблема унутар саме Владе”, објаснио је градоначелник.

Он је додао да су разлози хитности налагали да се крене у измјене закона који третирају ову област.

“Већ дужи период се ради на закону о измјени Закона о комуналним дјелатностима. Обрађивач прописа је Одјељење за комуналне дјелатности и у фази припреме тог закона су добили мишљење Законодавне канцеларије у коме се дословно каже да “ако доношење једног прописа захтијева измјену и допуну другог прописа обрађивач је дужан да оба прописа припреми истовремено”.

Обрађивач прописа у овом случају је било Одјељење за комуналне послове и они су, руководећи се мишљењем Законодавне канцеларије, припремили ту једну смјерницу. Ту није ништа спорно. На крају, градоначелник може бити овлашћени предлагач о свим тачкама. А то зашто поједина одјељења и шефови нису раније припремили измјену одређених прописа, да би се накнадно сјетили своје надлежности, већ је неко друго питање”, додао је градоначелник Милић.

Он је, одговарајући на питање новинара, истакао да је изненађен да је смјена савјетника који је нижерангирани у хијерархији у систему власти изазвала далеко већу пажњу од смјене вршиоца дужности директора Канцеларије за управљање јавном имовином.

“Дејан Каран, који је био вршилац дужности, изврстан је правник и заиста у односу на његове квалификације и способности немам ни најмању замјерку, али Канцеларија за управљање јавном имовином не функционише и по принципу објективне одговорности неко треба да сноси санкцију за такво стање. Нисам сигуран да ћемо именовањем новог вршиоца дужности, па и избором новог директора ријешити све проблеме. Ту ћемо морати преузимати неке нове кораке да би се располагање јавном имовином учинило ефикаснијим, а нарочито када је у питању располагање у функцији привредног развоја”, истакао је Милић.

Закључио је да, без обзира на све, члановима Владе и Скупштине преостаје да раде на изградњи повјерења.

“Морамо се брзо вратити рјешавању нагомиланих проблема којих има на многим пољима. Морамо радити на ребалансу буџета као и на изради буџета за сљедећу годину. Подсјетићу вас да је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић боравећи у Брчком рекао да БиХ очекују минимални услови за добијање кандидатског статуса и један од њих је усвајање буџета на вријеме. Имамо шансу коју не смијемо пропустити.

Ако неко жели да је пропусти ја заиста нисам спреман да учествујем у таквим играма али учинићу све што је у надлежности градоначелника да те ствари иду напријед”, истакао је Милић.

Он је додао да Влада неће одржавати сједнице без Бошњака, Срба или Хрвата те да се нада да су сви проблеми посљедица неразумијевања одлука градоначелника и функционисања извршне власти као и да ће се врло брзо доћи до закључка за оно што је циљ а то је да градимо ефикасне институције.

“Оно што евидентно смета јесте да у раду Владе врло често имамо национално хомогенизовање гдје не би требало да га буде. Влада је оперативно тијело и нема потребе да проведиве акте, којим се поштују раније донесене одлуке скупштине, враћамо поново на скупштинску већину. Поставља се питање зашто онда сједе ту чланови Владе јер и за најбаналнију смјерницу тражимо треба мишљење већине, чиме не можемо да будемо ефикасни у свом раду”, закључио је градоначелник Синиша Милић.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img