Vlada u blokadi, Milić se obratio javnosti

Drugi nastavak 26. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH jutros nije održan, pošto se bošnjački članovi Vlade nisu pojavili na zakazanoj sjednici. Novinarima se obratio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

“Iako nisam zvanično obaviješten o tome da članovi Vlade iz reda Bošnjaka neće doći na sjednicu, nego samo putem medija, što inače ne bi trebalo da bude način komunikacije pogotovo između onih koji čine zajednički dio vlasti i dijele teret odgovornosti za sve ono što je dobro i loše u ovoj lokalnoj zajednici sjednica nije održana iako je postojao kvorum, poštujući činjenicu da se bošnjački članovi Vlade nisu pojavili. Žao mi je zbog toga jer smo na dnevnom redu imali niz važnih pitanja poput dodjele jednokratne pomoći penzionerima”, istakao je gradonačelnik Milić.

- Reklama -

On je dodao da danas iza njega ne stoje nikakve, kako je istakao, “straže i scenografije kao što je bio slučaj na jučerašnjoj konferenciji za medije na kojoj je govorio predsjednik Skupštine”, ali da to ne znači da gradonačelnik nema podršku za ono što radi.

“Ja sam siguran da takvu vrstu podrške imam ne samo među srpskim poslanicima nego i hrvatskim, bošnjačkim i poslanicima iz reda manjine, a vjerujem i velike većine građana koji žele normalno Brčko. Vjerujem da je i među poslanicima Bošnjacima veliki broj onih koji su stajali iza pres konferencije, a koji podržavaju moju želju i nastojanje da gradimo normalnu lokalnu zajednicu u kojoj će se raditi na prosperitetu, a ne gledati u retrovizor”, dodao je Milić.

Gradonačelnik je govorio i o smjeni svog savjetnika Ismeta Dedeića.

“Zamolio bih vas da pokušate da zamislite situaciju u kojoj gradonačelnici Bijeljine ili Tuzle drže pres-konferenciju povodom smjene svojih savjetnika i da ona izaziva medijsku pažnju i nacionalne podjele. Izvinjavam se što ih pominjem, oni su moji prijatelji, ali želim da kažem da to sigurno ne bi bio slučaj. Ali zato su Bijeljina i Tuzla daleko ispred nas, a mi smo tu gdje jesmo”, rekao je Milić.

On je naveo da se savjetnik bira na osnovu člana 46 Statuta Brčko distrikta BiH koji kaže da gradonačelnik može imati savjetnike koji se biraju na osnovu profesionalnih kriterijuma, “a ne da bi bio biran predsjednik političke partije koji će pritom obavljati svoju političku aktivnost često u suprotnosti sa viđenjima gradonačelnika. To je jedan specifičan sukob interesa koji je problematičan bez obzira ko bio na mjestu gradonačelnika. Dakle, umjesto tog obrazloženja na koje me pozivaju i sa nekim neprimjerenim riječima, ja ću pitati predsjednika Skupštine, koji je po mom razumijevanju ovlašćen da govori i sluša u ime Bošnjaka, ali nadam se da nije jedini ovlašćen da razmišlja, da li bi on potpisao potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekat u rokovima i specifičnim zahtjevima Vlade za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijedan 400 miliona evra.

Ako će on to potpisati, ja sam spreman da se izvinim. Naravno da su o tome bili upoznati i predstavnici bošnjačkog naroda u Skupštini ali odnekud je bila potrebna javna polemika i da se oko nečega podignu bezrazložne nacionalne tenzije. U međuvremenu, umjesto da rješavaju taj problem, na šta su se obavezali u usmenim razgovorima, gospodin savjetnik je vrlo intenzivno počeo da radi na okupljanju neke nove skupštinske većine koja bi trebalo da smijeni gradonačelnika koga on savjetuje, što je paradoks.

U takvoj situaciji gradonačelniku nije preostalo ništa drugo nego da posegne za onim što mu zakon i statutarno pravo nalaže. Prema tome razloga naravno da ima i ima ih još i oni su bili obrazloženi i bošnjačkim članovima skupštinske većine. Odnos između savjetnika i gradonačelnika se po svim parametrima tretira kao odnos međusobnog povjerenja. Ako je to povjerenje narušeno i ako savjetnik radi protiv interesa gradonačelnika i Vlade u cjelini, mislim da je neprimjereno da bude na toj poziciji”, istakao je gradonačelnik i pozvao predstavnike SBB-a da predlože novog kandidata koji će, kako je dodao, “dobiti najveću kancelariju u Gradskoj vijećnici i ne mora raditi ništa, samo neka ne opstruiše Vladu i gradonačelnika”.

Govoreći o tvrdnji da je gradonačelnik na poslednjoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH preglasao Bošnjake u vezi sa usvajanjem smjernice za izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Brčko distrikta BiH, gradonačelnik je naveo da nije bilo preglasavanja.

Podsjetio je da je smjernica o kojoj je riječ glasila da je potrebno uskladiti Zakon o bezbjednosti saobraćaja sa Zakonom o komunalnim djelatnostima i naveo da to daje dovoljnu širinu da se naknadno ugrade sve primjedbe svakog člana Vlade.

“Prijedlog smjernica je uobičajena procedura od koje kreće izmjena zakona. Razlozi hitnosti su zahtijevali da krenemo u tu proceduru, s obzirom da JP “Putevi Brčko” ima nadležnost da vrši naplatu parkinga, koja je na neki način, u dijelu koji se tiče naplate doplatnih karata, osporena od Apelacionog suda. Ta ista skupštinska većina, koja se juče obraćala javnosti, podržala je Javno preduzeće “Putevi Brčko”. Prenijeli smo im nadležnost da rade taj posao. Nedavno je na sjednici Skupštine usvojen i Poslovni plan JP “Putevi Brčko” u kome je precizno navedeno to ovlašćenje i potreba za brojem radnika koji će raditi taj posao. Prema tome skupštinska većina se izjasnila da je dala nadležnost, a na Vladi je da to sprovede.

Iz tog razloga smo krenuli u ovu tehničku proceduru prilagođavanja zakona odlukama suda kako bi se omogućilo javnom preduzeću da radi. Tvrdnje o tome da je neko preglasan na sjednici Vlade su zaista smiješne. Da bi neko bio preglasan treba da glasa protiv. Mi nismo imali taj detalj na sjednici Vlade. S druge strane zapisnik sa pomenute sjednice vrlo brzo će biti dostupan javnosti, a iz njega se jasno vidi da su bošnjački članovi Vlade, kako je navedeno u zapisniku, nakon mog prijedloga da se smjernica modifikuje dali saglasnost da glasamo. Gradonačelnik zaista ne može da zna na koji će način glasati pojedini članovi Vlade, tim prije što oni jedno misle, drugo kažu, a treće urade na kraju. U samom momentu glasanja ja sam dobio odobrenje da glasamo i da su se usaglasili sa modifikovanom smjernicom i oni koji su bili na sjednici znaju da je bilo tako.

Prema tome ako će neko tako lako posezati za kvalifikacijama da je bilo preglasavanja onda je zaista evidentno da su imali nekakav cilj i želju da od svega naprave politički pa i nacionalni problem. Ja ga u ovom trenutku zaista ne vidim kao takvog i potrudiću se da za vrijeme mog mandata nikada ne bude nacionalnih problema unutar same Vlade”, objasnio je gradonačelnik.

On je dodao da su razlozi hitnosti nalagali da se krene u izmjene zakona koji tretiraju ovu oblast.

“Već duži period se radi na zakonu o izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima. Obrađivač propisa je Odjeljenje za komunalne djelatnosti i u fazi pripreme tog zakona su dobili mišljenje Zakonodavne kancelarije u kome se doslovno kaže da “ako donošenje jednog propisa zahtijeva izmjenu i dopunu drugog propisa obrađivač je dužan da oba propisa pripremi istovremeno”.

Obrađivač propisa u ovom slučaju je bilo Odjeljenje za komunalne poslove i oni su, rukovodeći se mišljenjem Zakonodavne kancelarije, pripremili tu jednu smjernicu. Tu nije ništa sporno. Na kraju, gradonačelnik može biti ovlašćeni predlagač o svim tačkama. A to zašto pojedina odjeljenja i šefovi nisu ranije pripremili izmjenu određenih propisa, da bi se naknadno sjetili svoje nadležnosti, već je neko drugo pitanje”, dodao je gradonačelnik Milić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, istakao da je iznenađen da je smjena savjetnika koji je nižerangirani u hijerarhiji u sistemu vlasti izazvala daleko veću pažnju od smjene vršioca dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnom imovinom.

“Dejan Karan, koji je bio vršilac dužnosti, izvrstan je pravnik i zaista u odnosu na njegove kvalifikacije i sposobnosti nemam ni najmanju zamjerku, ali Kancelarija za upravljanje javnom imovinom ne funkcioniše i po principu objektivne odgovornosti neko treba da snosi sankciju za takvo stanje. Nisam siguran da ćemo imenovanjem novog vršioca dužnosti, pa i izborom novog direktora riješiti sve probleme. Tu ćemo morati preuzimati neke nove korake da bi se raspolaganje javnom imovinom učinilo efikasnijim, a naročito kada je u pitanju raspolaganje u funkciji privrednog razvoja”, istakao je Milić.

Zaključio je da, bez obzira na sve, članovima Vlade i Skupštine preostaje da rade na izgradnji povjerenja.

“Moramo se brzo vratiti rješavanju nagomilanih problema kojih ima na mnogim poljima. Moramo raditi na rebalansu budžeta kao i na izradi budžeta za sljedeću godinu. Podsjetiću vas da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boraveći u Brčkom rekao da BiH očekuju minimalni uslovi za dobijanje kandidatskog statusa i jedan od njih je usvajanje budžeta na vrijeme. Imamo šansu koju ne smijemo propustiti.

Ako neko želi da je propusti ja zaista nisam spreman da učestvujem u takvim igrama ali učiniću sve što je u nadležnosti gradonačelnika da te stvari idu naprijed”, istakao je Milić.

On je dodao da Vlada neće održavati sjednice bez Bošnjaka, Srba ili Hrvata te da se nada da su svi problemi posljedica nerazumijevanja odluka gradonačelnika i funkcionisanja izvršne vlasti kao i da će se vrlo brzo doći do zaključka za ono što je cilj a to je da gradimo efikasne institucije.

“Ono što evidentno smeta jeste da u radu Vlade vrlo često imamo nacionalno homogenizovanje gdje ne bi trebalo da ga bude. Vlada je operativno tijelo i nema potrebe da provedive akte, kojim se poštuju ranije donesene odluke skupštine, vraćamo ponovo na skupštinsku većinu. Postavlja se pitanje zašto onda sjede tu članovi Vlade jer i za najbanalniju smjernicu tražimo treba mišljenje većine, čime ne možemo da budemo efikasni u svom radu”, zaključio je gradonačelnik Siniša Milić.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime