Vlada i Skupština spremne rješavati krizu u JP “Komunalno”

Nedavno imenovani vršilac dužnosti direktora JP “Komunalno Brčko” Mirsad Đapo juče je, o stanju u kojem se nalazi ova firma, razgovarao sa šefom Odjeljenja za komunalne poslove Mićom Stevanovićem, te predsjednikom skupštinske Komisije za komunalne, javne poslove i zaštitu životne sredine Radoslavom Bogičevićem.

“Finansijsko stanje preduzeća je veoma složeno. Završni račun će opet biti negativan, i to za oko dva miliona maraka. Naše obaveze su trenutno iznad pet miliona maraka. Posebno bi nam pomoglo da nam se produži garancija za plaćanje struje kod Razvojne banke RS-a bar do 31. marta. Mora se ići i u izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima i javnim preduzećima, po kojima bi se javnim preduzećima dala javna ovlaštenja”, naveo je Đapo.

- Reklama -

Prema njegovim riječima, intenzivno se radi i na tome da se procedure u preduzeću vrate i poštuju.

“Procedure su dobre i na evropskim standardima su, ali pravilnici nisu tako da nigdje nisu poštovani zakoni Distrikta. Plan rada i poslovanja ovdje ne postoji godinu i po. Nema ni plana zapošljavanja, plana nabavke, čak nema ni trogodišnjeg plana. Sada smo, sa potencijalima koje imamo već pripremili plan poslovanja, plan nabavki, te analizu prihodovne strane na način da bar do šestog mjeseca imamo uslove da se finansijski stabilizujemo uz tri miliona rivolving kredita koji imamo. Ono što je gore od tih kredita koji se stalno zanavljaju, jeste činjenica da je valutni rok za plaćanje struje veoma kratak i uvijek smo u poziciji da plaćamo zatezne kamate. A na tri miliona dnevna zatezna kamata je 1.500 maraka. To moramo prevazići”, pojasnio je Đapo.

Kako je rekao, posebno očekuje podršku, kada je riječ o sanaciji tri miliona i 600 hiljada maraka, koliko je za šest mjeseci prošle godine struja bila skuplja, da se bar dio subvencioniše, jer preduzeće samo ne može sanirati toliki iznos.

Đapo je dodao da će se raditi na korekciji postojećih plata kako bi se uskladile sa Zakonom o javnim preduzećima, tako da će biti prostora i da se vrati 10 posto plate radnicima kojima su one prošle godine smanjene.

Đapo ističe da ima dovoljno mogućnosti, te da u načelu postoji i podrška vlasti da pomogne da ova firma ponovo stane na noge, te ostane u sastavu u kome jeste.

On je dodao i da će se uskoro napraviti nova sistematizacija kojoj neće biti cilj otpuštanje radnika.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

1 komentar

  1. Djapo ako ne raspustis porodicno zmijsko gnijezdo gdje ima viska pola radnika možes djapati kolko hoces.pa radnici ti rade do 10 sati vozaju se službenim autima idu snjima na dorucak.i još mnogo toga.jedino da ti vlada da nase pare iz budzeta

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime