spot_img
spot_img

Влада разматрала извјештај Инспектората Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Чланови Владе усвојили су данас, у току трећег наставка 72. редовне сједнице, Извјештај о раду Инспектората за период од јула до септембра 2019. године.

Шеф Инспектората Брчко дистрикта БиХ Дамир Булчевић рекао је да су у трећем извјештајном кварталу инспектори кроз деветнаест управних области извршили око 10.000 контрола.

„Посебан аспект надзора у извјештајном периоду су били тржишна контрола, фитосанитарна контрола, односно они произвођачи и привредници који врше транспорт преко дистрикта. Морам истаћи да смо у том сегменту имали одређених проблема када је у питању мост у Брчком који повезује БиХ и Хрватску, гдје је за 80% смањем број улаза. Из тог разлога фитосанитарна и тржишна инспекција имала је смањен број контрола у том период. Вршили смо и контроле када је у питању рад на црно, грађевинска контрола, инспекција и заштита здравља и околине. Када је у питању рад на црно у периоду од три мјесеца извршили смо 400 контрола и при томе смо затекли 55 радника који нису имали радно-правни статус, а након тога су 53 радника пријављена, а покренути су и прекршајни поступци. Инспекција ће у овом сегменту покушати иницијативно дјеловати на измјене одређених законских аката. Нови закон о раду је у скупштинској процедури и вјерујем да ће он побољшати ову ситуацију”, рекао је Булчевић. Он је додао да је током ове године повећан број контрола квалитета хране, а посебно производа које свакодневно конзумирамо као што су месо, месне прерађевине, биљне и одређене прерађевине и сл. „Ми се трудимо да учинимо што квалитетнијим живот грађана кроз здравље и заштиту средине. Ових дана ћемо активно кренути и у рјешавање проблема када је у питању забрана пушења. У Закон о забрани пушења уграђене су одређене измјене како би био у потпуности проведив на терену“, додао је Булчевић.

У наставку редовне сједнице Влада је примила к знању: Информацију о стицању уз накнаду непокретности, КО Брчко 1; Информацију о рјешавању управних предмета за период од 1. јануара до 31. децембра 2018. године; Информацију о стању стратешког планирања у Брчко дистрикту БиХ и Извјештај члана УО Јавног предузећа „Лука Брчко” д.о.о. Брчко дистрикт БиХ за период од 1. 1. до 30. 6. 2019. године, из реда службеника запослених у органима јавне управе.

Влада је на данашњој сједници информисана о допису Министарства безбједности БиХ којим се тражи мишљење и коментар на Стратегију противљења трговини људима 2020–2023. година, а о овој теми Влада ће расправљати на Колегијуму Владе.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img