spot_img
spot_img

Влада разматрала амандмане на Нацрт закона о раду Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ разматрала је данас, на 69. редовној сједници, амандмане на Нацрт закона о раду Брчко дистрикта БиХ.

Усвојен је закључак да се амандмани Клуба посланика СДА не подржавају те да ће Одјељење за здравство у сарадњи са ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“, у складу са Законом о здравственој заштити, у року од 60 дана од дана усвајања Закона о раду регулисати материју која је садржана у амандманима СДА. Влада је донијела закључак којим се подржавају амандмани Клуба посланика СНСД-а те закључак да се подрже амандмани 5, 7, 9, 16 и 17 од укупно 29 предложених амандмана Клуба посланика Социјалистичке партије.

Нацрт закона о раду Брчко дистрикта БиХ ушао је у скупштинску процедуру, обављена је расправа у првом читању, а у међувремену су Скупшина је уложола амандмане.

„Ми смо, афирмишући Економско-социјални савјет као мјесто трипартитног дијалога, све те амандмане упутили њима на изјашњавање. Влада је данас дала и своје мишљење у односу на предложене амандмане тако да су сви формални разлози за изгласавање закона на Скупштини у другом читању створени и надам се да ће већ на првој наредној сједници Скупштине овај закон бити донесен“, рекао је градоначелник Синиша Милић.

Он је додао да закон, у односу на важећа законска рјешења, а према мишљењу Економско-социјалног савјета, доноси афирмацију дијела права радника која до сад нису била регулисана на овакав начин.

„Закон је без нарочите расправе и супротстављених ставова прошао дијалог између послодаваца и синдиката. Закон доноси промјене на позитивно када су у питању права радника, поготово заштита жена на раду и породиља, а право на годишњи одмор радници ће имати минимум двадесет дана“, истакао је градоначелник Милић.

Он је нагласио да је ово један од важнијих закона у Реформској агенди и изразио увјерење да је урађен на квалитетан начин.

„Још једна од новина која је предложена путем амандмана јесте да се уводи обавеза правним лицима које формира Брчко дистрикт БиХ попут јавних предузећа, установа, фондова и завода, да издају рјешење о неплаћеном одсуству у случају избора запосленог на мандатну позицију. До сада смо у пракси имали да запослени који је истовремено и посланик у скупштини на неком од нивоа власти има примања по два основа, а ако овај амандман буде подржан, то неће бити случај“, закључио је Милић.

Влада је у наставку 68. редовне сједнице примила к знању Информацију о извјештају ЈП „Комунално Брчко“ за утрошак грант средстава у сврху субвенције затезне камате, а у вези са набавком електричне енергије и усвојила Информацију са приједлогом закључка у вези са потребом доношења одлука о радном времену у дјелатностима на подручју дистрикта Брчко.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img