spot_img
spot_img

Влада расправљала о положају младих

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта Босне и Херцеговине данас је одржала 4. тематску сједницу и разматрала Акциони план 2020–2022. године за побољшање положаја и статуса младих у Брчко дистрикту БиХ који је предложио Савјет младих Брчко дистрикта БиХ.

Срђан Блажић, шеф Одјељења за стручне и административне послове, казао је да је Влада размотрила информацију и Акциони план и задужила сва надлежна одјељења, органе управе и институције да у наредном периоду размотре наведене мјере, предложе начине рјешавања тих мјера и буџетску импликацију.

„Дат је рок од 30 дана гдје ће на приједлог Одјељења за стручне и административне послове бити формирана једна група од руководилаца органа јавне управе и институција како би се предложене мјере изанализирале и спровеле, као и буџетске импликације, и евентуално да се предложе додатне мјере, а које имају циљ побољшање положаја младих у Брчко дистрикту БиХ”, казао је Блажић додајући да су предложене мјере проведиве у наредне двије године.

„Сигуран сам да можемо очекивати да ћемо у року од ових тридесет дана имати конкретне мјере које ће Влада усвојити и дати задатак органима управе, институцијама да те мјере спроведу у наредне двије године”, казао је Блажић.

Теа Ружић, предсједница Савјета младих Брчко дистрикта БиХ, казала је да се Акциони план састоји од четири области значајне за младе.

„То је област предузетништва, млади и самозапошљавање, стамбена политика према младима, образовање и стручно усавршавање младих и институционално учествовање младих од чега бисмо издвојили прву мјеру, а то је пројекат подршке младим предузетницима кроз изградњу пословног инкубатора у централној градској зони. Оно што бисмо још издвојили јесте поново увођење стипендија студентима дефицитарних струка, тј. да се у овим стипендијама рангирају поново студенти дефицитарних струка, те увођење средњошколских стипендија на приједлог наших средњошколаца као и изградња студентског и школског дома на приједлог студената брчанских факултета“, казала је Ружић.

Она је казала да је ово први акциони план и да не планирају стати на томе.

„Мислимо да је пут којим смо кренули добар”, казала је Теа Ружић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img