Vlada povećala sredstva za redovan rad humanitarnih udruženja

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Srđan Blažić održao je danas u Omladinskom centru sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave humanitarnim radom i zaštitom lica koja su oboljela od teških bolesti.

„Do sada su ova udruženja dobijala iz budžeta Brčko distrikta BiH za svoj redovan rad po 2 500 KM, a sada smo taj iznos povećali na 5 000 KM. Vjerujem da je i ovaj iznos nedovoljan s obzirom na osjetljivost ove kategorije građana, ali i na ovaj način, u direktnoj komunikaciji želimo da iskažemo spremnost da smo tu kako bismo sarađivali i unaprijedili njihov rad“, istakao je Blažić.

- Reklama -

On je dodao da su u Odjeljenju kroz određena akta definisane oblasti od javnog interesa, da se radi na registru svih nevladinih organizacija te podsjetio da je gradonačelnik potpisao sporazum između Vlade Brčko distrikta BiH i nevladinih organizacija koji je osnov za dalju saradnju.

Enisa Rendić, predsjednica Udruženja distrofičara u Brčkom, navela je da su problemi sa kojima se susreće ovo udruženje često tehničke prirode zato što je većina članova teško pokretna.

„Mi uvijek trebamo pomoć. Neki od naših članova su u kolicima i kada imamo neke aktivnosti ili kada radimo projekte teško nam je da se organizujemo i nađemo adekvatan prostor“, navela je Enisa Rendić.

Ovo je prvi u nizu sastanaka koje će šef Odjeljenja Srđan Blažić održati sa predstavnicima nevladinog sektora s ciljem što kvalitetnije saradnje.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime