Vlada podržala izmjene odluka u postupku carinjena robe

Vlada Brčko distrikta BiH je na današnjoj, 65. vanrednoj sjednici donijela zaključak da se izmijene odluke o plaćanju određenih naknada u postupku carinjenja robe prilikom uvoza i izvoza. Radi se o taksama koje se naplaćuju za potvrde kvaliteta ispravnosti hrane i drugih proizvoda i o zdravstvenom stanju sjemena prilikom uvoza i izvoza robe.

„Ta mjera je predložena prije nekoliko dana kako bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se, što je moguće više, ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti terminal u Brčko distriktu BiH. Uvoznicima, odnosno izvoznicima se ne isplati da dva puta plaćaju takse za ulazak u terminal što bi se sigurno dogodilo da ovakva odluka nije donesena. Mogu reći da je ovo usaglašeno još prije mjesec dana, neposredno nakon što je zatvoren most na rijeci Savi“, istakao je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević i predsjednik Komisije za sprečavanje i umanjenje posljedica nastalih zbog zatvaranja mosta na granici sa Republikom Hrvatskom.

Donesen je i zaključak da pomenuta komisija pokuša pronaći i druge mjere kojim bi se ublažilo ovo stanje i da se podstakne na uspostavljanje komunikacije sa vlastima u Republici Hrvatskoj, a u vezi sa trajnim rješavanjem pitanja mosta, odnosno prevoza robe kamionima preko ovog graničnog prelaza.

- Reklama -

Vlada je nastavila i 58. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preduzećima Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH, Smjernice za izradu nacrta zakona o elektronskom dokumentu Brčko distrikta BiH, Smjednice za izradu nacrta zakona o elektronskom potpisu Brčko distrikta BiH, Smjerice za izradu nacrta zakona o arhivskoj djelatnosti kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izgledu uniforme i oznake lovočuvara, uslovima za nošenje i načinu upotrebe oružja lovočuvara i načinu rada lovočuvarske službe te Smjernice za izradu nacrta pravilnika o obliku i sadržaju obrasca legitimacije lovočuvara i službene knjige i vođenju evidencija o izdatim legitimacijama i službenim knjigama.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime