Vlada otvorila raspravu o Nacrtu zakona o poslovnim zonama

U nastavku 62. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH je otvorila tačku dnevnog reda koja se tiče Nacrta zakona o poslovnim zonama.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je nakon sjednice, koja je nakon kraće pauze prekinuta radi obaveza u vezi sa skupštinskim zasjedanjem, da se radi o jednom od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru distrikta Brčko.

„Jutros smo otvorili raspravu znajući da postoje različita viđenja i koncepti upravljanja poslovnim zonama ali sam smatrao da je važno da započnemo raspravu da bismo inicirali što intenzivnije diskusije na tu temu i što brže došli do konačnog teksta zakona“, istakao je gradonačelnik Milić i dodao da se u okruženju donose propisi koji se tiču olakšica ili podsticaja za direktna ulaganja i istakao kako Brčko ne treba da kasni.

On je naglasio da bi ovaj zakon trebao da omogući da se distrikt uključi u trku za novim investicijama, a time i novim zapošljavanjem i sprečavanjem odlaska ljudi iz Brčkog.

„Riječ je o zakonu čije je usvajanje predviđeno opštom politikom Skupštine Brčko distrikta BiH i Programom rada Vlade i u skladu je sa odlukama Privrednog savjeta Brčko distrikta BiH. Zakon bi trebao da stimuliše ulaganje na prostoru distrikta kroz formiranje poslovnih zona kao mjesta gdje bi se po povoljnim uslovima mogle realizovati poslovne inicijative“, naglasio je Milić.

Osim ovog, Vlada radi i na izmjenama Zakona o porezu na dohodak, gdje se predviđa povećanje neoporezivog dijela plate i sačinjavanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta, kako bi se oni koji opterećuju privredu ukinuli.

„To je dio mjera koje preduzimamo s ciljem povećanja poslovne aktivnosti u Brčkom, povećanja plata i novog zapošljavanja u realnom sektoru. Nadam se da ćemo brzo doći do kompromisa, da će zakon proći proceduru i da će se stvoriti uslovi za ulaganja u poslovne zone“, istakao je Milić.

Govoreći o različitim viđenjima samog zakona, Milić je istakao da je u samom zakonu predviđeno da se formira posebna agencija koja bi upravljala poslovnim zonama, te da je drugi koncept da to može i treba da radi neko od vladinih odjeljenja, a imajući u vidu i statutarnu nadležnost Kancelarije za upravljanje javnom imovinom koja raspolaže i upravlja javnom imovinom u distriktu Brčko.

„Dva različita koncepta su da posao pređe u nadležnost posebnog pravnog lica ili da ostane u okviru sistema javne uprave. Postoje argumenti i za jedno i drugo rješenje, kao i negativne strane, i tu ćemo morati da nađemo kompromis“, zaključio je Milić.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime