spot_img

Vlada izdvojila sredstva za boračku populaciju, đake i studente

Published:

spot_img

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 48. redovne sjednice Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju porodice poginulog borca, ratnog vojnog invalida i članova porodice ratnog vojnog invalida u Brčko distriktu BiH.

Za ove namjene izdvojeno je za ovu godinu 600 000 KM, odnosno po 100 000 KM za šest udruženja boračkih kategorija iz tri konstitutivna naroda.

Šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu Senad Bešić rekao je da su usvajanjem pomenutih odluka stvorene pretpostavke za raspisivanje javnog poziva korisnicima prava koji će uslijediti već sutra.

„Mogućnost dodjele sredstava je do 10 000 KM po korisniku s obzirom da se radi o sanaciji, a ostavljena je mogućnost i za početak nove gradnje i izdvojeni iznosi za ove namjene su do 25 000 KM po jednom podnosiocu“, dodao je Bešić.

Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma i Program utroška sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za nabavku udžbenika djeci poginulog borca i ratnog vojnog invalida u 2018. godinu. Ovaj projekat se realizuje već dugi niz godina, a iznos sredstava za ove namjene je 100 000 KM.

„Riječ je o djeci koja pohađaju srednje škole i fakultete. Javni poziv za srednjoškolce će biti raspisan sutra, a za studente od 1. oktobra. Pojedinačni iznos po korisniku je 250 KM“, zaključio je Bešić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterijuma sa pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u 2018. godini u Odjeljenju za obrazovanje. Riječ je o pomoći u radu visokoškolskim ustanovama. Za Mostarsko sveučilište izdvojene su 84 000 KM, Prirodno-matematički i poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu 167 000 KM i Ekonomski fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo 192 000 KM.

Usvojen je i Prijedlog odluke o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade za studente generacije i prvog ciklusa studija sa područja Brčko distrikta BiH, kao i Odluka o utvrđivanju kriterijuma za korišćenje novčanih sredstava sa pozicije ostali grantovi pojedincima odobrenim Budžetom Brčko distrikta BiH za 2018. godinu u ovom odjeljenju.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje, rekao je da su novčana sredstva predviđena za nagrade studentima generacija 5 000 KM.

„Kada je riječ o učenicima generacija srednjih škola, predviđena sredstva su 2 000 KM. Kako imamo 4 srednje škole, svaki učenik generacije dobije 500 KM. Kada je riječ o učenicima osnovnih škola, imamo 12 osnovnih škola, a predviđena sredstva su 3 600 KM, odnosno 300 KM po učeniku“, dodao je Osmanović.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojili su:

– Prijedlog zaključka kojim se daje pozitivno mišljenje na inicijativu za zaključenje sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji;

– Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost na Akcioni plan za razvoj ženskog preduzetništva u Brčko distriktu BiH (2018–2021).

Primljen je k znanju Izvještaj o radu Inspektorata za period april-jun 2018. godine.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img