spot_img
spot_img

Влада издвојила средства за борачку популацију, ђаке и студенте

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је у наставку 48. редовне сједнице Приједлог одлуке о утврђивању критеријума и Програм утрошка средстава за додјелу једнократне новчане помоћи у стамбеном збрињавању породице погинулог борца, ратног војног инвалида и чланова породице ратног војног инвалида у Брчко дистрикту БиХ.

За ове намјене издвојено је за ову годину 600 000 КМ, односно по 100 000 КМ за шест удружења борачких категорија из три конститутивна народа.

Шеф Службе за борачко-инвалидску заштиту Сенад Бешић рекао је да су усвајањем поменутих одлука створене претпоставке за расписивање јавног позива корисницима права који ће услиједити већ сутра.

„Могућност додјеле средстава је до 10 000 КМ по кориснику с обзиром да се ради о санацији, а остављена је могућност и за почетак нове градње и издвојени износи за ове намјене су до 25 000 КМ по једном подносиоцу“, додао је Бешић.

Чланови Владе усвојили су и Приједлог одлуке о утврђивању критеријума и Програм утрошка средстава за додјелу једнократне новчане помоћи за набавку уџбеника дјеци погинулог борца и ратног војног инвалида у 2018. годину. Овај пројекат се реализује већ дуги низ година, а износ средстава за ове намјене је 100 000 КМ.

„Ријеч је о дјеци која похађају средње школе и факултете. Јавни позив за средњошколце ће бити расписан сутра, а за студенте од 1. октобра. Појединачни износ по кориснику је 250 КМ“, закључио је Бешић.

На данашњој сједници усвојен је и Приједлог одлуке о утврђивању критеријума са позиције грантови непрофитним организацијама у 2018. години у Одјељењу за образовање. Ријеч је о помоћи у раду високошколским установама. За Мостарско свеучилиште издвојене су 84 000 КМ, Природно-математички и пољопривредно-прехрамбени факултет Универзитета у Сарајеву 167 000 КМ и Економски факултет Универзитета Источно Сарајево 192 000 КМ.

Усвојен је и Приједлог одлуке о критеријумима за додјелу новчане награде за студенте генерације и првог циклуса студија са подручја Брчко дистрикта БиХ, као и Одлука о утврђивању критеријума за коришћење новчаних средстава са позиције остали грантови појединцима одобреним Буџетом Брчко дистрикта БиХ за 2018. годину у овом одјељењу.

Сенад Османовић, шеф Одјељења за образовање, рекао је да су новчана средства предвиђена за награде студентима генерација 5 000 КМ.

„Када је ријеч о ученицима генерација средњих школа, предвиђена средства су 2 000 КМ. Како имамо 4 средње школе, сваки ученик генерације добије 500 КМ. Када је ријеч о ученицима основних школа, имамо 12 основних школа, а предвиђена средства су 3 600 КМ, односно 300 КМ по ученику“, додао је Османовић.

Чланови Владе Брчко дистрикта БиХ на данашњој сједници усвојили су:

– Приједлог закључка којим се даје позитивно мишљење на иницијативу за закључење споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Словеније о запошљавању држављана БиХ у Републици Словенији;

– Приједлог закључка којим се даје сагласност на Акциони план за развој женског предузетништва у Брчко дистрикту БиХ (2018–2021).

Примљен је к знању Извјештај о раду Инспектората за период април-јун 2018. године.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img