spot_img

Vlada imenovala svoje predstavnike u Ekonomskosocijalni savjet

Published:

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da će interese Vlade u budućem sastavu Ekonomsko-socijalnog savjeta Distrikta zastupati šefovi Odjeljenja Pero Gudeljević i Mićo Stevanović i glavni koordinator Damir Bulčević.

On je na konferenciji za novinare održanoj nakon 8. redovne sjednice brčanske Vlade rekao je da je zbog tema o kojima će se raspravljati na sjednicama ovog tijela, a koje imaju značajne budžetske imlikacije odlučeno da ispred Vlade bude imenovan i direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.

“Zbog toga će i Sindikat i asocijacija poslodavaca morati da u Savjet imenuju još po jednog predstvanika, zbog čega će se mijenjati i potpisani Sporazum o formiranju Ekonomsko-socijalnog savjeta”, precizirao je gradonačelnik Milić.
Brčanski gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što su samo mjesec dana nakon kompletiranja sastava Vlade, imenovani članovi Savjeta iz redova izvršne vlasti, ali je negodovao što privrednici preko Vlade pokušavaju da riješe neke svoje unutrašnje probleme.

“Odgovornost za ukupno stanje privrede ne snosi samo Vlada već prije svih privrednici. Ubrzo ćemo predložiti izmjene i dopune Zakona o radu što će poboljšati ambijent. Da Vlada vodi računa o privredi pokazuje i prijedlog budžeta za tekuću godinu kojim smo više od 8 miliona maraka planirali za podsticaje, tako da pojedine ocjene kako Vlada ne čini dovoljno za razvoj privrede ne stoje”, naglasio je gradonačelnik Milić.

Na današnjoj sjednici Vlada Brčko distrikta zadužila je Matu Lučića direktora Direkcije za finansije da dostavi kompletan spisak svih osoba koje su u institucijama Distrikta zaposleni po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, kako bi se utvrdio nacionalni paritet tih zaposlenika.

“Iako je zakonska obaveza da šefovi Odjeljenja sve ugovore o povremenim i privremenim poslovima dostave Pododjeljenju za ljudske resurse i Zavodu za zapošljavanje, evidentno je da mnogi šefovi nisu ispoštovali tu obavezu. Zbog toga imam utisak da ovo izmiče kontroli odnosno evidenciji kada je u pitanju nacionalna struktura na taj način zaposlenih lica”, naglasio je gradonačelnik Siniša Milić, izražavajući očekivanje da nema drastičnih odstupanja.

Gradonačelnik je rekao da teret odgovornosti za eventualne propuste u poštivanju nacionalne ravnopravnosti leži na šefovima Odjeljenja, ali i na onima koji su te šefove predložili u Vladu.

Milić smatra da ovo predstavlja ozbiljan signal da se problemu priđe odgovorno ne samo radi nacionalne zastupljenosti već i da se izanalizira stvarna potreba za njihovim angažovanjem.

Na sjednici Vlade imenovano je više predstavnika Distrikta u raznim komisijama na nivou BiH a usvojena je i odluka o izradi Strategije prostornog razvoja Distrikta Brčko. Nastavak današnje sjednice zakazan je za 9.mart ove godine.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img