Vlada Distrikta osudila nepoštovanje institucija i urušavanje međunacionalne tolerancije

Dana, 13. 7. 2018. godine Kolegijum Vlade Brčko distrikta BiH je razmatrao informaciju Policije Brčko distrikta BiH o nekoliko događaja na području distrikta tokom jula mjeseca ove godine koji po svojoj sadržini i eventualnim posljedicama ukazuju na tendenciju urušavanja dostignutog nivoa međunacionalne tolerancije i grubo nepoštovanje institucija sistema manifestovano napadima na policijske službenike tokom izvršavanja poslova bezbjednosti.

Kolegijum Vlade je osudio ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja, 5. juna i 8. jula ove godine, na više saobraćajnih znakova i autobuskom stajalištu na putnoj komunikaciji Donji Rahić – Poljaci i putnoj komunikaciji Ulice – Donji Rahić, kojim je iskazan govor mržnje i upućene poruke nesvojstvene za ovu lokalnu zajednicu i vrijednosti koje se poštuju.

- Reklama -

Takođe, Kolegijum Vlade osuđuje i napade na policijske službenike u izvršavanju poslova bezbjednosti od 7. i 12. jula 2018. godine, smatrajući da se radi o napadu na institucije sistema i vladavinu zakona u ovoj lokalnoj zajednici. Kolegijum Vlade je informisan da je Policija Brčko distrikta BiH u nekoliko navrata intervenisala u vezi sa prijavama o nepoštovanju odluke o Danu žalosti i da će preduzeti propisane mjere s ciljem sankcionisanja takvog ponašanja.

Kolegijum Vlade pruža punu podršku Policiji Brčko distrikta BiH i drugim nadležnim institucijama da efikasno rasvijetle ove događaje, identifikuju izvršioce i prema istim preduzmu potrebne mjere i radnje u smislu utvrđivanja njihove odgovornosti i procesuiranja.

Takođe, Kolegijum traži aktivno uključivanje šire društvene zajednice i preduzimanje efikasnih preventivnih mjera s ciljem sprečavanja ovakvih i sličnih događaja, jačanja svijesti o njihovim negativnim kontekstima i jačanja otpornosti zajednice na sva nezakonita djelovanja i namjere narušavanja temeljnih vrijednosti Distrikta.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime