Vlada Distrikta o korona virusu: Nema mjesta panici

Članovi Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prije početka današnje sjednice razmatrali su informaciju o korona virusu i zaključeno je da trenutno na području Distrikta nema mjesta panici.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović članovima Vlade podnio je kratki izvještaj o sezonskom gripu i broju izostanaka đaka u osnovnim i srednjim školama. On je kazao da nema mjesta za paniku i da je u ovom periodu prošle godine bilo puno više izostanaka nego sada, što je, kako kaže, pokazatelj da se talas ovogodišnjeg sezonskog gripa polako smanjuje.

„Mi ćemo i dalje pratiti kakvo će stanje biti i shodno tome se odnositi. Zbog situacije u svijetu sa korona virusom mi smo dali preporuke u vezi sa izvođenjem ekskurzija, naročito van Distrikta i granica BiH. S tim u vezi škole će biti obavezne da se tako i ponašaju. Pratimo i susjede kao što je Hrvatska koja je zabranila na mjesec i po izlaske van države svim školama i đacima, u smislu izvođenja ekskurzija, tako da ćemo se i mi u tom pravcu kretati”, kazao je Osmanović, dodajući da će se ujedno pojačati i aktivnosti oko sredstava za dezinfekciju te na svaki mogući način preduprijediti eventualni problemi koji mogu nastati.

„Ukoliko bi došlo do eskalacije gripa i većih izostanaka, postoji i opcija prekida nastave, ali naglašavam da pratimo stanje i veće centre i u skladu s tim tako ćemo se ponašati”, kazao je Osmanović.

Šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je da prema saznanju sanitarnih inspektora na području Brčko distrikta BiH nema oboljelih od korona virusa i da će Inspektorat obezbijediti sve potrebne mjere i zaštite kako bi građani Brčko distrikta BiH bili zaštićeni.

„Juče je u Distriktu zasjedao Krizni štab brčanskog zdravstva na temu korona virusa i doneseni su određeni zaključci koji će biti upućeni prema Vladi. Trenutno po našim saznanjima znamo da jedno lice iz Italije boravi na području distrikta koje je u državu ušlo na granični prelaz u Orašju, gdje su sanitarni inspektori obavili pregled. Mi ćemo se potruditi da obezbijedimo sve potrebne mjere i zaštite kako bi građani Brčko distrikta BiH bili zaštićeni”, kazao je Bulčević.

Krizni štab brčanskog zdravstva jučer je održao sastanak radi novih informacija u vezi sa korona virusom na području distrikta i saopšteno je da na ovom području nije registrovan nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj ove bolesti.

Krizni štab je donio sljedeću odluku: 

–  Strani i bh. državljani sa boravkom na području distrikta koji se vraćaju sa područja Kine, Italije, Irana i J. Koreje dužni su se javiti radi zdravstvenog nadzora Pododjeljenju za javno zdravstvo na brojeve telefona 049/216-048 i 049/215-556;

–  Preporučuje se otkazivanje ekskurzija i organizovanih posjeta Italiji, Kini, Iranu i J. Koreji, kao i drugim zemljama gdje se potvrdi prisustvo korona virusa;

–  JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i Pododjeljenje za javno zdravstvo će obezbijediti minimum zaštitne opreme (rukavice, mantile, maske i sl.), a JZU „Zdravstveni centar Brčko“ će obezbijediti odgovarajuće prostorije za izolaciju lica koja podliježu sumnji u vezi sa oboljenjem;

–  U slučaju simptoma respiratornih bolesti (porast temperature, kašalj, otežano disanje i sl.) takva lica dužna su se javiti na broj telefona u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ koji je obezbijeđen za ovu namjenu (049 / 217-422);

–  U saradnji sa nadležnim službama Vlade će pripremiti, odnosno obezbijediti najmanje 10 posebnih prostorija za izolaciju potencijalnih pacijenata koje će biti moguće u vrlo kratkom roku staviti u funkciju.

Krizni štab će i dalje pratiti situaciju i preduzimati mjere radi sprečavanja i ranog otkrivanja mogućih slučajeva izazvanih korona virusom u koordinaciji sa institucijama Distrikta kao i nadležnim entitetskim organima.

Nakon diskusije o korona virusu članovi Vlade Brčko distrikta BiH održali su 88. vanrednu sjednicu na kojoj su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava tekućih grantova za period od 1. 1. do 31. 3. 2020. godine u Kabinetu gradonačelnika – II dio.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime