Vlada dala saglasnost za projekat rekonstrukcije ginekologije i nastavak projekta “Luka Brčko”

Vlada Brčko distrikta BiH, na 43. redovnoj sjednici, dala je saglasnost za projekat rekonstrukcije na ginekološko-akušerskom dijelu JZU “Zdravstveni centar Brčko”. Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da JZU od 2015. godine radi na izradi pomenutog projekta.

 

“Nakon saglasnosti koju je Vlada danas dala može se očekivati svaki dan da izvođač uđe u posao. Ukazala se potreba za dogradnjom još jedne operacione sale jer se često znalo događati da tokom jedne operacije bude potrebe za drugom intervencijom, što je stvaralo značajne smetnje. Pored toga radiće se na podizanju standarda kvaliteta i pružanja usluga ženama koje koriste usluge ginekološko-akušerskog dijela ginekologije kroz rekonstrukciju kupatila, soba itd.”, istakao je Čandić. Vrijednost ovog projekta je 165 000 KM.

- Reklama -

Na današnjoj sjednici usvojen je zaključak o pokretanju inicijative za promjenu ugovora o zaduženju za projekat JP “Luka Brčko” DOO, Brčko distrikt BiH.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da se parlamentarna većina usaglasila da ovaj projekat treba da se nastavi ali sa drugačijom strukturom samih projekata koji su bili u okviru projekta “Luka Brčko”.

“Prije izvjesnog vremena je radna grupa koju je imenovala Vlada bila u posjeti Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koja je potvrdila da je na takav način moguće revidirati ugovor koji je već potpisan kao i smanjiti zaduženje za 2 miliona evra, a da zahtjev za grant od 3 miliona ostane aktivan”, dodao je Gudeljević. On je istakao da je menadžment Luke dostavio spisak revidiranih projekata te da će, nakon što Vlada imenuje tim za implementaciju, ovaj projekat biti nastavljen. Kako je rekao Gudeljević ukupna vrijednost projekta je 8 miliona KM od čega je 5 miliona zaduženje, a 3 miliona grant.

“Nakon pokretanja inicijative nastaviće se pregovori sa bankom koja treba da prihvati novu strukturu projekata. U narednih mjesec dana obnoviće se zahtjev za grant u Direkciji za evropske integracije u Sarajevu i, ukoliko sve bude išlo po planu, u sledećoj godini ova sredstva bi mogla da budu operativna”, objasnio je Gudeljević.

On je naglasio da se odustaje od projekta željezničke pruge od Željezničke stanice Brčko do Luke jer je to bilo sporno određenim donosiocima odluka.

“Ostaju projekti u okviru same Luke, a to su rekonstrukcija platoa ispod dizalica sa odvodnim vodama, rekonstrukcija kolosijeka u samoj luci i ostaje se pri projektu rekonstrukcije pristupnog puta od Bijeljinske ceste do Luke, kao i nabavka nove dizalice koja je okosnica dijela posla kojom će se obavljati pretovar. Novi projekti koji su kandidovani iz JP “Luka Brčko”, a o kojima će se izjasniti Evropska banka za obnovu i razvoj, jesu izgradnja kontejnerskog terminala u samoj Luci jer bi to trebala da bude poslovna budućnost ovog javnog preduzeća, zatim izgradnja jedne jače trafo-stanice u kojoj će se obezbijediti dovoljno električne energije za sve aktivnosti koje će se obavljati i uređenje pristaništa u Luci za usidrenje turističkih brodova što bi doprinijelo kompletnom imidžu Brčko distrikta BiH”, zaključio je Gudeljević.

Članovi Vlade na današnjoj sjednici odobrili su i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Strategiju stručnog usavršavanja službenika i namještenika zaposlenih u Vladi Brčko distrikta BiH za period 2018–2020.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime