spot_img
spot_img

Влада дала сагласност на Меморандум за реализовање иницијативе са STUDEN & CO Holding GmbH

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ једногласно је усвојила, у наставку 71. редовне сједнице, закључак којим даје сагласност на Меморандум о разумијевању за реализовање Иницијативе између STUDEN & CO Holding GмбХ и Владе Брчко дистрикта БиХ и просљеђује га Скупштини Брчко дистрикта БиХ на разматрање и потврђивање.

Градоначелник ће, према закључку, потписати Меморандум након потврђивања од стране посланика у Скупштини Брчко дистрикта БиХ. У образложењу закључка је наведено да Влада сматра понуђену листу пројеката оквирном те да се она може редуковати и мијењати, водећи рачуна о интересима Брчко дистрикта БиХ за реализацију одређених пројеката с циљем економског развоја. Приоритет треба да буду, како је наведено, пројекти који су од привредног значаја, а то су, прије свега, слободне зоне.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић рекао је да је циљ Меморандума стварање услова за економски развој те инфраструктурних предуслова и правног оквира за реализацију пројеката и инвестирање у дистрикту Брчко.

Меморандум је на данашњој сједници Владе одобрен, након што је Скупштина дала своје препоруке у вези са првобитним текстом, а он садржи оквирну листу пројеката у вриједности од око 500 милиона конвертибилних марака и предвиђено је запослење за 4.000 људи.

„Када је ријеч о оквирним пројектима, на првом мјесту то су слободне зоне. Ради се о приједлогу да то буду двије слободне зоне на простору дистрикта, а ту су и други пројекти који би требали да обезбиједе квалитетнији живот на простору дистрикта, попут улагања у здравство, туризам, угоститељске комплексе, а значајна је и локација Фицибајера. Иницијатива је свеобухватна и њеном реализацијом ћемо допринијети да на успјешном примјеру остваримо и друге, које ће омогућити економски развој дистрикта Брчко”, рекао је градоначелник Милић.

Он је додао да је ово прилика за подизање оптимизма, који се на простору дистрикта изгубио последњих година.

„Мислим да је ово шанса да читаву ситуацију у нашој локалној заједници преокренемо у једном позитивном правцу да људи више не размишљају о одласку из овога града већ о стварању породице, о животу на овом простору. То можемо тако што ћемо омогућити радна мјеста и квалитетнији живот уопште, а управо је то предмет ове иницијативе. СЦО групација је највећи извозник из БиХ, ријеч је о економском гиганту и веома озбиљној иницијативи”, истакао је Милић.

Градоначелник је објаснио да су у Меморандуму наведене конкретне обавезе када је у питању Влада, а то је формирање стручних тимова, анализа законског оквира и просторно-планске документације, те стварање предуслова за реализацију пројеката који ће на основу уговора ући у даљу разраду.

„Ова тачка на сједници Владе је била прилика да се осврнемо на досадашње пословне иницијативе које су биле упућиване институцијама дистрикта Брчко. Изражено је незадовољство у погледу приступа договарању са потенцијалним инвеститорима. Овај меморандум би могао послужити као прекретница у том смислу јер је ријеч о стварању услова за реализацију инвестиција на простору дистрикта Брчко под једнаким условима за све. Потенцирано је да у наредном периоду планирамо по истој матрици и остале пословне иницијативе упућене Брчко дистрикту БиХ, да омогућимо што либералнији законски оквир за њихову реализацију. Ово је добра шанса и надам се да ћемо на првој наредној сједници Скупштине имати одобрење за потписивање меморандума, а онда слиједи период интензивног рада на стварању предуслова за реализацију иницијатива”, закључио је Милић.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img