Vlada Brčko Distrikta usvojila odluku o Državnoj pomoći, Zakon o mladima i smjernice o napuštenoj imovini

Tokom današnjeg zasijedanja Vlade Brčko Distrikta usvojena je Odluka o kriterijima za dodjelu državne pomoći u Brčko Distriktu.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije je rekao da je na entitetskim i državnom nivou ova odluka o Državnoj pomoći već donijeta.

- Reklama -

“Državna pomoć u Brčko Distriktu tretira sve ono šta Vlada radi u obliku subvencija, poticaja i ostalih zahtjeva svim korisnicima, dakle građanima, institucijama, firmama itd., a tu spada čak i povrat poreza”, precizirao je Lučić.

Omjer raspodjele sredstava državne pomoći u Brčko Distriktu na godišnjem nivou je oko 26 miliona KM.

Na svom današnjem zasijedanju Vlada Brčko Distrikta dala je saglasnost na nacrt Zakona o mladima Brčko Distrikta BiH, koji uskoro treba da se nađe u skupštinskoj proceduri.

“Nakon 13 godina od prve verzije Zakona o mladima Brrčko Distrikta koji je trebao da bude usvojen još 2004. godine, konačno je ovaj zakon usvojen. Bila je oformljena jedna radna grupa koja je radila tri godine na tom zakonu, a činili su je predstavnici Vlade i vladinih odjeljenja, predstavnici omladinskih organizacija, predatavnici OSCE-a, i mislim da smo dobili jedan kvalitetan zakon koji će urediti oblast mladih u Brčko Distriktu”, kazao je Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Šefica vladinog Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Jelena Nikić-Damjanović rekla je da predloženim smjernicama na Zakon o vraćanju napuštene imovine, zapravo bi se regulirao način korištenja i dodjele stambenih jedinica, te druga pitanja od značaja za socijalno stanovanje i načinu ugovaranja dodjele sredstava.

Finasijske implikacije za izmjene pomenutog zakona u prijedlogu na budžet iznose 35. 000 KM.

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime