Vlada Brčko distrikta o stanju u privredi

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH s osvrtom na efekte podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević istakao je da ova informacija sadrži veliki broj statističkih podataka te da je zaključak koji dominira takav da iznos novčanih sredstava koja se kroz razne programe i zakone isplaćuju privrednim subjektima ne korespondira s povećanjem broja zaposlenih u Distriktu.

„Blagi porast zaposlenosti postoji ali je on minoran u odnosu na sredstva koja se izdvajaju, a to je u prosjeku oko osam i po miliona maraka godišnje u posljednjih sedam godina, samo u oblasti privrede. Akcenat u prijedlozima mjera za poboljšanje stanja u privredi je stavljen na potrebu osnivanja poslovnih zona, a Odjeljenje već radi na izradi zakona kojim bi ova oblast bila regulisana. Jedan od prijedloga je i aktiviranje Zakona o javno-privatnom partnerstvu na osnovu kojeg je u Brčkom realizovana samo jedna investicija“, istakao je Gudeljević.

On je dodao da Vlada treba da preuzme proaktivnu ulogu i napravi spisak velikih projekata koji bi se mogli implementirati ovim modelom. Gudeljević je naglasio da je potrebno urediti i oblast poslovnih inicijativa te ponovo uspostaviti Razvojnu agenciju koju je Brčko distrikt BiH ranije imao, a putem koje bi mogao aplicirati za određena sredstva Evropske unije. Ova agencija bi bila stručno tijelo koje bi realizovalo Strategiju razvoja Brčko distrikta BiH koja će uskoro biti revidirana.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem zasjedanju, na prijedlog Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, primila je k znanju i Informaciju o realizovanju Programa za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih elementarnim nepogodama u periodu april, maj i august 2014. godine na stambenim, infrastrukturnim i vodoprivrednim objektima na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Članovi Vlade primili su k znanju i Informaciju o sistemu stacionarnog saobraćaja u Brčkom i protoku saobraćaja u gradskom području Brčko distrikta BiH s prijedlogom mjera za poboljšanje tog stanja u narednom periodu.

Usvojena je Odluka o usvajanju Programa mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2017. godinu, kao i Smjernice za izradu odluke o ustanovljavanju i utvrđivanju granica lovišta na području Brčko distrikta BiH, na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

 

 

(nula49.com)

1 komentar

  1. U brckom podstcaj se dijeli na IMT….imal mene tu oko 30 % sto uzima onaj koji odobrava pa se odobravaju podsticaji na gole njive nepostojece plastenike itd itd a otima bolesnim i socijalno ugrozenim……
    BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KADA SAM TRAZIO U SOBI BROJ 3 SOCIJALNOG GDJE RADE 2 NEPISMENE RADNICE DA MI POKAZU MOJE PAPIRE I MIŠLJENJE I NALAZ KOMISIJE KAKO PIŠE U RJEŠENJU POČELE SU SE SMIJATI KAZU TO NE DAJU NIKOME STO UPUCUJE NA KRIMINAL..ZNAČI DA TI DIKUMENTI I NE POSTOJE…OTELI SU I OSNOVNO LJUDSKO PRAVO.PRAVNICA IZ OPSTINE MI JE REKLA DA IMAM ZAKONSKO PRAVO NA PRISTUP SVOJOJ DOKUMENTACIJI I NALAZU I MIŠLJENJU KOMISIJE…..KADA SAM IM REKAO DA CE BITI GLAVNA TEMA NA INTERNETU SMIJEH JE NAGLO POSTAO KISEO. INACE KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime