spot_img
spot_img

Вјеронаука нашла мјесто у школама Брчко дистрикта

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У сарадњи са секцијом за његовање истинских вриједности Савјет ученика Пољопривредно-медицинске школе организовало је Дан мултиетичности, којим су обиљежили четврту годину од увођења вјеронауке у средње школе и показали своју заинтересованост за вјеронауку као наставни предмет.

У присуству професора и представника вјерских заједница представили су различитости као и сличности културе, обичаја, традиције и вјере три конститутивна народа и показали како његују вриједности православне, католичке и исламске религије.

Хелена Радић, предсједница Савјета ученика рекла је да су прва генерација средњошколаца који су прије четири године наставним планом и програмом добили вјеронауку као нови предмет.

– Овдје смо да покажемо љубав према својој традицији и вјери, али према другим религијама – рекла је Радићева.

Сеад Бећић, директор Пољопривредно медицинске школе каже да су педагози били скептични у погледу увођења вјеронауке у средње школе, али да су вјероучитељи кроз овај предмет у школу унијели међусобно разумијевање, толеранцију, мир и слогу.

Драган Поповић, свештеник који је координатор и савјетник за православну вјеронауку каже да је четири године након увођења у средње школе вјеронаука нашла своје мјесто не само у систему основног него и средњошколског образовања Брчко дистрикта.

– Можемо рећи да смо тиме употпунили овај концепт и да су људи и дјеца које живе и уче вјеру показали да вјера отвара сва врата – рекао је Поповић.

Седмично један час

Вјеронаука је у средње школе Брчко дистрикта уведена 2016/2017. школске године. Брчански средњошколци седмично похађају један час, док основци седмично имају два школска часа вјеронауке. Шеф Одјељења за образовање Сенад Османовић каже да вјеронауку похађа 96 одсто основаца и око 80 одсто средњошколаца. Дјеца која не желе да слушају вјеронауку као алтернативни предмет у основним школама имају животне вјештине и ставови, а средњошколци етику.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img