Vjeronauka našla mjesto u školama Brčko distrikta

- Reklama -

U saradnji sa sekcijom za njegovanje istinskih vrijednosti Savjet učenika Poljoprivredno-medicinske škole organizovalo je Dan multietičnosti, kojim su obilježili četvrtu godinu od uvođenja vjeronauke u srednje škole i pokazali svoju zainteresovanost za vjeronauku kao nastavni predmet.

U prisustvu profesora i predstavnika vjerskih zajednica predstavili su različitosti kao i sličnosti kulture, običaja, tradicije i vjere tri konstitutivna naroda i pokazali kako njeguju vrijednosti pravoslavne, katoličke i islamske religije.

- Reklama -

Helena Radić, predsjednica Savjeta učenika rekla je da su prva generacija srednjoškolaca koji su prije četiri godine nastavnim planom i programom dobili vjeronauku kao novi predmet.

– Ovdje smo da pokažemo ljubav prema svojoj tradiciji i vjeri, ali prema drugim religijama – rekla je Radićeva.

Sead Bećić, direktor Poljoprivredno medicinske škole kaže da su pedagozi bili skeptični u pogledu uvođenja vjeronauke u srednje škole, ali da su vjeroučitelji kroz ovaj predmet u školu unijeli međusobno razumijevanje, toleranciju, mir i slogu.

Dragan Popović, sveštenik koji je koordinator i savjetnik za pravoslavnu vjeronauku kaže da je četiri godine nakon uvođenja u srednje škole vjeronauka našla svoje mjesto ne samo u sistemu osnovnog nego i srednjoškolskog obrazovanja Brčko distrikta.

– Možemo reći da smo time upotpunili ovaj koncept i da su ljudi i djeca koje žive i uče vjeru pokazali da vjera otvara sva vrata – rekao je Popović.

Sedmično jedan čas

Vjeronauka je u srednje škole Brčko distrikta uvedena 2016/2017. školske godine. Brčanski srednjoškolci sedmično pohađaju jedan čas, dok osnovci sedmično imaju dva školska časa vjeronauke. Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović kaže da vjeronauku pohađa 96 odsto osnovaca i oko 80 odsto srednjoškolaca. Djeca koja ne žele da slušaju vjeronauku kao alternativni predmet u osnovnim školama imaju životne vještine i stavovi, a srednjoškolci etiku.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime