Visočani čuvaju zavičaj od zaborava

U organizaciji Udruženja „Visočani i prijatelji“, te Crkvene opštine Brčko, u nedjelju 30. juna u kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“ sa početkom u 14 časova biće održana promocija monografije „Blago visočke crkve“, posvećene Svetom Velikomučeniku Prokopiju.

Po riječima Save Ristanovića, predsjednika zavičajnog udruženja Visočana, monografiju o ovom vrijednom pravoslavnom hramu i spomeniku srpskog postojanja u Visokom uradio je protojerej stavrovor dr Ranko Bilinac, profesor nana Bogoslovskom fakultetu u Foči.

„Hram posvećen Svetom Velikomučeniku Prokopiju u Visokom izgrađen je 1857. godine. Posjeduje jednu od najznačajnijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH. Među stotinak ikona najstarija, koja je urađena u vizantijskom ikonografskom maniru potiče iz 15. vijeka“, prenio nam je neke činjenice iz bogate monografije, predsjednik Ristanović.

U knjizi je takođe obrađen istorijat srpskog naroda u Visokom i okolini sa akcentom na istorijske, vjerske, obrazovne i privredne prilike sa kojima se suočavao srpski živalj po isteku turske okupacije u BiH.

Kako je najavljeno iz Zavičajnog udruženja „Visočani i prijatelji“ osim autora promociji monografije će prisustvovati prof. dr Dalibor Petrović, takođe profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči, mr Željko Vujadinović, istoričar te paroh visočki, protojerej Miljan Rađenović.

Osim Srba, nekadašnjih stanovnika Visokog i okoline, u Udruženju očekuju da će promociji prosustvovati nekoliko univerzitetskih profesora , porijeklom iz Visokog, kao i drugi znameniti Visočani koji danas žive širom Republike Srpske i Srbije.

Ova promocija biće prvi kulturno-prosvjetni događaj koji će biti održan u novosagrađenom KAC-u „Patrijarh srpski Pavle“.

 

 

(MD/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime