spot_img
spot_img

Više stotina članova Sindikata Brčko distrikta mirnom protestnom šetnjom ukazalo na položaj radnika

Published:

spot_img

Više stotina članova Sindikata Brčko distrikta, građana i radnika danas su mirnom protestnom šetnjom od Trga pravde do gradske Vijećnice još jednom ukazali na težak položaj radnika u Brčkom.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić u izjavi za medije nakon mirne šetnje rekao je da brčanski sindikalci neće pristati na procentualno povećanje plate koje Vlada distrikta zagovara te da od izvršne i zakonodavne vlasti traže formiranje Odjeljenja za rad i radne odnose, donošenje Kolektivnog ugovora kojim bi se riješila pitanja naknada na plate u skladu sa uslovima na radu, kao i linearno povećanje plate.

Babić je izrazio nadu da će se do kraja godine donošenjem Kolektivnog ugovora radnička prava u Brčkom nakon 23 godine podići na viši nivo.

– Vidjeli smo dosta radnika iz realnog sektora na današnjoj šetnji i moramo istaći jednu istinu a to je da poslodavci u realnom sektoru imaju mnogo manje razumijevanja kada je sindikalno udruživanje u pitanju, jer Zakon kaže da ako radnici žele mora im se to i omogućiti – rekao je Babić najavljujući da ukoliko pregovori ne urode plodom protestne šetnje će se i dalje nastaviti.

Predsjednik sindikata integisanog obrazovanja u Brčkom Mensur Mujkanović rekao je da je danas svijest radnika na višem nivou što je pokazala i danjašnja mirna protestna šetnja.

– Nadamo se da će većina u vlasti Distrikta promijeniti način posmatranja razvoja ove zajednice, položaj radnika te njihova prava. Mora se taj način promijeniti ako nam je cilj da zadržimo radnike u našem gradu – istakao je Mujkanović, rekavši da Sindikat sada čeka poziv na pregovore sa Vladom Distrikta oko rješavanja njihovih konkretnih zahtijeva.

Članovi Sindikata su svoje zahtijeve simbolično zakačili za vrata gradske Vijećnice i time još jednom loklanim vlastima ostavili jesne poruke.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img