Vijećnica u nedelju u narandžastoj svjetlosti

Odlukom Ujedinjenih nacija 25. dan u mjesecu novembru odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na tri sestre Maribal, protivnice diktature u Dominikanskoj Republici, koje je režim pobio na ovaj dan 1960. godine.

Sa ciljem podizanja svijesti u vezi sa ovim problemom, u svijetu se organizuje kampanja – „16 dana aktivizma“. Kampanja počinje 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar). Na ovaj se način želi naglasiti da uklanjanje svakog oblika nasilja nad ženama predstavlja osnovno pitanje zaštite ljudskih prava.

- Reklama -

Zvanična boja ove kampanje je narandžasta. Milioni ljudi širom svijeta ujedinjuju se pod narandžastom zastavom, koja simboliše svjetliju budućnost svijeta u kom nema nasilja nad ženama i djevojčicama. U znak promjena, narandžasto svjetlo osvijetliće čuvene znamenitosti. Vlade, slavne osobe, mediji, organizacije civilnog društva i Ujedinjene nacije učestvuju u nizu organizovanih aktivnosti.

U kampanju se uključio i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Policijom Brčko distrikta BiH i ICITAP-om, stoga će u noći 25. na 26. novembar Vijećnica u Brčkom biti osvijetljena narandžastom reflektujućom svjetlošću.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime