spot_img
spot_img

Веома лоше стање усјева на подручју Брчко дистрикта

spot_img
spot_img

На подручју Дистрикта Брчко стање усјева је веома лоше због велике количине падавина, а наставак прољетне сјетве није могућ ни за 15 дана због неповољних временских прилика – каже предсједник Удружења пољопривредника Сава Брезово Поље Село Драго Новаковић.

С друге стране, како је нагласио, већи проблем представља оболијевање пшенице и озимих култура.

-Синоћ је и лед погодио један дио Крбета, Ражљева и Брезовог Поља што је додатно оштетило пољопривредне усјеве – рекао је Новаковић, наводећи да проблема имају и повртлари јер падавине и ниске температуре доводе у питање ову производњу.

Изразио је наду да ће се усјеви кукуруза опоравити након повлачења воде, осим ако бујице нису однијеле сјетвени слој.

– Временски услови тренутно не иду на руку пољопривредним произвођачима, а то ће представљати посебан проблем нарочито на оним земљиштима на којима још није обављена прољетна сјетва, а гдје се задржава вода у површинском слоју – рекао је Новаковић.

Он је нагласио да ће управо због тога рок за сјетву бити значајно помјерен.

-Пољопривредници су већ упознати с тим да би требали кренути у сјетву ранијих хибрида како би избјегли евентуално губитке додатно у односу на оне који би били у нормалним роковима сјетве – истакао је Новаковић.

Пољопривредници такође знају да чим буду у прилици да могу ићи с хемијских третманом, да заштите усјеве и да прате ситуацију на терену. Проблем ће бити, како је рекао, и с коровима с обзиром на то да произвођачи углавном нису стигли обавити третмане против корова.

Новаковић каже да тренутно није могуће процијенити штету, посебно на пшеници која је у фази цвјетања и влатања, али и на кукурузу. Међутим, тврди да ниједна парцела на подручју Дистрикта неће остати незасијана јер ће пољопривредници, без обзира на веома скупу сјетву и штету коју буду претрпили, уложити додатне напоре да обраде сваку парцелу.

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img