Veliki gubici brčanske Luke zbog lošeg vremena

U brčanskoj Luci zbog pojave leda i niskog vodostaja pretovari se ne vrše još od sredine decembra. To će znatno utjecati na poslovni rezultat ovog preduzeća, pogotovo i zbog najava da se zbog vremenskih prilika uplovljavanje brodova i barži ne očekuje sve do kraja februara.

Iako je u proteklom periodu bilo sniježnih padavina, one do porasta temperatura vazduha ne mogu znatno utjecati na porast vodostaja, koji je trenutno prilično nizak i zbog kojeg se ne odvijaju transporti roba u brčanskoj Luci. Ovo preduzeće zbog toga trpi i do 60 posto štete po poslovni rezultat jer su zahtjevi komintenata sve veći.

“U Luci već dugo nema pretovara jer nema brodova. Ovaj period koristimo za saniranje nekih tehničkih problema unutar Luke”, kaže v.d. direktora JP „Luka“ Brčko Alija Osmanbašić.

Komercijalna plovidba na rijeci Savi u Brčkom ne odvija se još od 13. decembra, jer osim niskog vodostaja niske temperature uzrokovale su i pojavu leda, kažu u Kapetaniji Distrikta.

“S prvim danima otopljavanja, kada se stvore uslovi kako na području nadležnosti Kapetanije tako i na području Srbije, možemo očekivati da će se uspostaviti komercijalna plovidba i da neće biti problema ni s ledom ni s dubinom plovnog puta”, smatra Mladen Rogić, kapetan Kapetanije Brčko Distrikta.

Prošle godine u Luci je bila znatno bolja situacija, jer je vršeno i znatno više pretovara, a očekivanja za ovu godinu su da bi se neki prosjek iz ranijih godina mogao dostići s poboljšanjem vremenskih prilika.

 

 

(federalna.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime