Velika očekivanja od dionice auto-puta kroz Brčko

U Brčkom donedavno ništa nije urađeno na realizaciji projekta dionice auto-puta koji će iz Banjaluke prolaziti ka Beogradu i Sarajevu.

Nova Vlada distrikta formirala je radnu grupu koja će svake sedmice dogovarati i pratiti kako poslovi odmiču, jer je svima u interesu da, ovaj najveći kapitalni projekat u 10 godina, bude urađen na vrijeme, kažu u Vladi.

Brčko će se naći na raskrisnici dva auto-puta, koji će prema zacrtanoj trasi prolaziti iz Banjaluke prema Beogradu, i od Tuzle ka Orašju. To je šansa koju nema nijedan grad u BiH.

– To je i te kako dobro za razvoj Brčkog i za samu privredu. Sigurno bi imali daleko brži pristup destinacijama na koje sada odlazimo i na koje ćemo odlaziti sve više, što bi nam omogućilo jeftiniju i bržu uslugu transporta, koja je sada otežana – smatra privrdnik Jelenko Ilić.

I neka javna preduzeća, među kojima je i jedina međunarodna luka u BiH, očekuju koristi od budućeg auto-puta. Jeftiniji prevoz i više poslovnih aranžmana.

– Smanjiće i cijene transporta i promet u Luci, odnosno pojaviće se novi komitenti koji će imati interes da robu dovoze preko Luke Brčko – naveo je Alija Osmanbašić, v.d. direktora JP Luka.

U Vladi distrikta – zatečeni. Prethodni šef Vladinog odjeljenja nije ništa radio na ovim poslovima. Nova Vlada je ovih dana formirala Radnu grupu, čija je obaveza da što brže sačini dinamiku odvijanja poslova. Počeće, kažu, od planske dokumentacije i utvrđivanja trase koja će biti uklopljena sa pristupnim tačkama koje su dobili od Republike Srpske i koje očekuju od Federacije BiH.

– Izradićemo plana eksproprijacije, praktično da dođemo do trase auto-puta koja je u vlasništvu Brčko distrikta i za koju se onda mogu raditi neophodna projektovanja, odabir i uvođenje izvođača u rad – pojasnio je Ratko Stjepanović, šef resornog odjeljenja.

Trasa auto-puta kroz Brčko je, kažu, najznačajniji kapitalni projekat u posljednjih deset godina i to mora biti na vrijeme urađeno. Ova saobraćajnica sa čišćenjem korita rijeke Save, stvoriće od Brčkog jedno od najpovoljnijih putnih čvorišta u regionu.

Da je nova vlast shvatila ovo ozbiljno, potvrđuje, kažu, to što će Radna grupa sa gradonačelnikom na čelu, planirati i provjeravati realizaciju poslova svake sedmice.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime