Vehabijski vođa iz Maoče i dalje u Siriji

Radikalni vehabijski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imamović, kojeg je američki Stejt department 2014. godine stavio na specijalnu listu deset najtraženijih terorista na svijetu, i dalje se krije u Siriji, u koju je iz BiH otišao 2013. godine.

“Iako su vojni zvaničnici Libije tvrdili da je Imamović nakon kraha (terorističke) “Islamske države” u Siriji sa porodicom pobjegao u Tripoli, gdje se pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma, novi svjedoci Tužilaštva BiH sada tvrde drugačije”, piše današnji sarajevski “Dnevni avaz”.

- Reklama -

List navodi da je riječ o sirijskim ratnicima koji su krajem 2020. izručeni BiH, a u Siriji su se nalazili od 2013. godine i imali direktan kontakt sa Imamovićem.

Prema informacijama iz krugova bliskih Tužilaštvu BiH, svjedoci tvrde da se Imamović i dalje krije u sirijskoj pokrajini Idlib, jednom od posljednjih uporišta “Nusra fronta”.

SAD su za njim raspisale veliku novčanu nagadu i, ukoliko bi bio otkriven, sirijske snage bi ga odmah predale Amerikancima.

Tokom rata Imamović je bio pripadnik jedinice “El mudžahid”, a nakon rata je otišao u Ujedinjene Arapske Emirate, gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo, te se vratio u BiH.

Imamović je neko vrijeme živio u Zavidovićima, da bi se 2006. godine preselio u Gornju Maoču, koju je pretvorio u vehabijsko uporište.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime