spot_img
spot_img

Već započelo uništavanje odraslih komaraca

spot_img
spot_img

Epidemiolška služba Javne zdravstvene ustanove Brčko već je započela aktivnosti na uništavanju odraslih komaraca kojima trenutno vrijeme pogoduje za razvoj.

Dr Mirjana Kuzmanović, šef ove službe istakla je da se preko dana i dalje radi larvicidni tretman, dok se u večernjim satima radi tretman odraslih komaraca.

Prema njenim riječima, s obzirom da je vrijeme trenutno jako promjenljivo, tretiranje odraslih komaraca se vrši samo kada to dozvoljavaju vremenski uslovi.

“Naša služba radi svaki dan, međutim vrijeme nam ne ide na ruku. Preko dana bude toplo, popodne padne kiša i onda nema svrhe da se radi tretiranje odraslih komaraca”, rekla je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakla da su već jednom tretirane obale Rijeka Save i Brke, kao i gradska zona, te da će se sada prema planu tretiranje raditi od centra grada ka periferiji.

“Epidemiološka služba raspolaže mašinama i dovoljnom količinom dezinfekcionog sredstva za uništavanje komaraca. Imamo i osoblje sa pomoćnim radnicima tako da sve je ispunjeno. I prema tome apelujem na stanovništvo Brčko distrikta da se strpi jer ipak sve će se odraditi”, naglasila je dr Kuzmanović.

Na kraju je dodala da se odrasli komarci tretiraju tri mjeseca i to tokom maja, juna i jula, a ako bude potrebno, odnosno lijepo vrijeme se produži, tretiranje će se raditi i narednih mjeseci.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img