Vatromet za Dan žalosti

Zaslužena pobjeda fudbalera Hrvatske nad favorizovanim Englezima u polufinalu Svjetskog prvenstva sinoć u Moskvi, izazvala je različite komentare i emocije kod fudbalskih zanesenjaka u Distriktu, ali i kod običnog svijeta.

Posebnu dimenziju u Distriktu imalo je slavlje koje su prije, tokom i nakon susreta u sportskoj sali u Dubravama organizovali fanovi “vatrenih”, kako od milja Hrvati nazivaju svoju reprezentaciju. Ništa u tom slavlju nebi bilo neobično da nije začinjeno vatrometom za koji je “zaslužan” izvjesni biznismen čije ime je poznato brčanskoj policijskoj.

- Reklama -

I to u Danu žalosti koji je proglašen i u Brčko distriktu BiH zbog tragičnih dešavanja u Srebrenici. Sinoć je i ulicama Brčkog prošla kolona automobila koja je svirkom i navijanjem, takođe kršila odluku o Danu žalosti.

Razumljiva je radost navijača reprezentacije Hrvatske u Brčkom, širom BiH, ali i u ostatku svijeta gdje žive Hrvati. Oni iskazivanje radosti što će njihova reperezentacija igrati u finalu Svjetskog fudbalskog prvenstva pravdaju činjenicom da je to najveći ikada ostvareni sportski uspjeh Hrvatske.

Istovremeno ponavljaju da se svake godine obilježava srebrenička tragedija, pa će imati vremena da tuguju i obilježavaju taj dan. Na lokalnim policijskim službenicima je obaveza da sankcionišu ovo neprimjereno ponašanje. I da imaju iste aršine kakve su prije nekoliko godina primjenjivali protiv nekih drugih navijača. Neće valjda politička i ekonomska moć biti važnije od zakonskih propisa.

Ili će se cijena ponašanja plaćati ucjenom. Ne bi bilo prvi put. Jer, ako su se političkom ucjenom opraštale novčane kazne za pogrešno parkiranje, kako će tek proći navijanje za “našu” reprezentaciju.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime