Uz oštre kritike opozicije: Skupština usvojila rebalans budžeta

- Reklama -

Nakon rebalansa budžet Brčko distrikta uvećan je za 18,5 miliona KM i sada iznosi 248 miliona KM.

– Prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta krajem marta, što je bio zakonski rok za njegovo donošenje, nije bilo značajnijih intervencija na prijedlog budžeta koji je uputio gradonačelnik, ali smo se već tada dogovorili da se nakon usvajanja pristupi rebalansu – rekao je nakon sjednice Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

- Reklama -

Pojasnio je da se četiri miliona KM odnose na primjenu Zakona o platama u javnoj upravi i institucijama Brčko distrikta, čija primjena počinje 1. jula. Za rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica predviđeno je 1,7 miliona KM, a oko 600.000 KM namijenjeno je izgradnji vodovodne, kanalizacione mreže i arteških bunara. Rebalansom je obezbijeđeno i dodatnih 750.000K M za dječiji vrtić na Ilićki, za fiskulturnu salu i aneks Poljoprivredno-medicinske škole 350.000KM, kao i po 200.000 KM za fiskulturne sale u Rašljanima i Omerbegovači, ističući da su ovo samo neke od stavki rebalansa budžeta on je naveo da će sa oko 200.000 KM biti realizovan program obnove individualnih stambenih objekata i najavio usvajanje posebnog programa za socijalno zbrinjavanje.

– Opredijelili smo se i da značajno podržimo sportske klubove, prvenstveno premijer ligaše. Značajno ćemo podržati ŽOK Jedinstvo i MOK Mladost jer igraju međunarodnu, evropsku ligu, a FK Jedinstvo ćemo pomoći sa 200.000 KM jer ulaze u prvu ligu Republike Srpske i naši je cilj da budu premijer ligaš BiH – rekao je Kadrić.

Opozicija je oštro kritikovala rebalans budžeta, posebno amandmane poslanika o dodjeljivanju grantova nevladinim organizacijama.

Suad Burić, poslanik SDP rekao je da je oko sedam miliona utrošeno na grantove nevladinim organizacijama i udruženjima. On je pozvao građane i sve nadležne institucije Distrikta da se, kako je rekao, odupru nezakonitom i netransparentnom trošenju javnih sredstava.

– Pozivam i supervizora za Brčko da poništi nezakonit i nestatutaran način izglasavanja odluke o izmjenama budžeta jer ovo nije u interesu građana Distrikta – rekao je Burić.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime