Uvodi se registar primanja zaposlenih u javnom sektoru u Brčko Distriktu: Kraj za duple fotelje?

U mjesecima koji slijede trebao bi započeti proces izrade registra primanja javnih službenika u Brčko Distriktu.

Ovaj potez trebao bi pomoći većem stepenu povjerenja građana u izabrane i imenovane zvaničnike u Distriktu.

“Cilj uvođenje javnog registra primanja u Brčko Distriktu je uspostavljanje transparentnosti u trošenju javnog novca kroz interenet objavu u javnom sektoru koji čine javna uprava, javna preduzeća, ustanove i fondovi, ali i imenovana i izabrana lica u Brčko distriktu sa iskazanim njihovim primanjima po različitim osnovama”, naveo je gradonačelnik Siniša Milić i dodao da će ovaj potez pomoći većem stepenu povjerenja građana u izabrane i imenovane zvaničnike u Distriktu.

On je kazao da je za ovaj posao već formirana radna grupa od koje se vrlo brzo očekuju i konkretni rezultati, napomenuvši da onaj ko je zaposlen u državnoj upravi ne može istovremeno biti i poslanik. Takođe, postoje lica koja rade u javnim preduzećima, a i poslanici su Skupštine, što novi Zakon o radu reguliše na drugačiji način.

Milić je kazao da bi se do registra moglo doći za nekih 5-6 mjeseci, uz napomenu, da je moguće da on u svojoj prvoj fazi ne bude sveobuhvatan.

Ovaj posao biće rađen uz asistenciju OEBS-a u BiH, koji je već u jednoj lokalnoj zajednici uspješno implementirao ovakav projekat.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime