Uvećani kilometraža i potrošnja goriva, a smanjeni troškovi održavanja voznog parka

Mensur Kamenjašević, šef Pododjeljenja za javni saobraćaj i održavanje vozila Vlade Brčko distrikta BiH, istakao je da je sa 31.decembrom 2016. godine administracija Brčko distrikta u vlasništvu imala 328 vozila, od čega 284 vozila u upotrebi, s tim da su u voznom parku i vozila izvršne, zakonodavne, sudske vlasti, svih kancelarija, službi i Policije Brčko distrikta.

“U prošloj godini ostvarili smo malo više od dva miliona i sedamsto hiljada kilometara, što je u odnosu na 2015. godinu uvećanje od pet posto, s tim da je sama Policija u 2016. godini, sa svojim vozilima ostvarila oko milion i 198 hiljada kilometara. Za upotrebu voznog parka prošle godine je potrošeno skoro 175. 000 litara nafte i 65. 000 litara benzina, što je u odnosu na prethodnu godinu, uvećanje potrošnje dizel goriva za osam posto, a benzina za tri posto“, precizirao je Kamenjašević.

- Reklama -

Kako je naglasio, ukupan izdatak za gorivo u 2016. godini je iznosio 332.488 maraka, što je umanjenje u odnosu na 2015. godinu gdje je taj trošak iznosio 342. 453 maraka.

Kamenjašević je još dodao da je u prošloj godini došlo do smanjenja troškova održavanja vozila ovog voznog parka.

Prema njegovim riječima, starosna struktura voznog parka je “šarena”, odnosno ona iznosi negdje oko desetak godina, s tim da su tu i vozila nekih službi gdje po prirodi posla nisu potrebna da budu mlađa i skupa.

“Kada se budžet planira pokušavamo da ovim većim službama koje su izraženije sa upotrebom voznog parka, da njih zanavljamo sa mlađim vozilima, a iz postojećih resursa ponekda vršimo raspodjelu u neka druga odjeljenja gdje je upotreba voznog parka manja, kako bi se optimizirala upotreba vozila”, pojasnio je Kamenjašević.

Još je naglasio da za korištenje vozila van službenih potreba, a prema Zakonu o državnim službenicima, postoje mjere koje su u nadležnosti šefova odjeljenja koji mogu da sankcionišu počinioce takvih djela.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime