spot_img
spot_img

Утврђен основ за преговоре са Хрватском о мосту Брчко-Гуња

spot_img
spot_img

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог основа и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума са Владом Хрватске о реконструкцији моста Брчко-Гуња.

Трошкове рекострукције моста БиХ и Хрватска сносиће у једнаким по 50 одсто, односно БиХ ће обезбиједити око пет милиона КМ, с обзиром на то да су укупни трошкови његове реконструкције, према до сада расположивим подацима, процијењени на 10 милиона КМ.

Брчко дистрикт БиХ је за израду пројектно-техничке документације одобрио 1,6 милиона КМ.

Реализација овог пројекта омогућиће несметани и континуирани транспорт путника и робе преко овог моста.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта утврђен је приједлог основа за закључивање меморандума о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката између Савјета министара и Владе Црне Горе.

Циљ је стварање правног оквира за заједнички наступ двије земље према трећим заинтересованим странама и доступним изворима средстава за финансирање инфраструктурних инвестиција.

Будући пројекти би омогућили већи проток људи, робе, капитала, услуга и технологија и додатно убрзали економски развој БиХ и Црне Горе.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуре, а за потписника из БиХ предложен је министар комуникација и транспорта.

Закључивањем овог меморандума истовремено се желе подстаћи надлежне институције и привредни субјекти на повећање обима међусобне билатералне сарадње и удруживања с циљем заједничког пословног наступа на трећим тржиштима.

Двије земље ће путем својих представника у координационом тиму, који ће бити формиран након потписивања овог меморандума, саставити листу инфраструктурних пројеката у оквирима својих надлежности, која ће периодично бити ревидирана у складу са реалним потребама и захтјевима грађана и привреде.

Савјет министара БиХ овластио је директора Дирекције за европске интеграције Едина Дилберовића да потпише Писмо сагласности за Програм територијалне сарадње “Интеррег шести-Б Еуро-МЕД 2021-2027”, након што је усвојио информацију о овом програму.

Ријеч је о програму који је насљедник Интеррег транснационалног програма Медитеран 2014-2020 (МЕД), у којем је БиХ раније учествовала.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img