Usvojeni programi utroška grantova

Vlada Brčko distrikta BiH na 23. vanrednoj sjednici usvojila je Program utroška grantova mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana koji se izdvajaju iz Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Govoreći o broju grantova i iznosu novca na konfenciji za novinare, Srđan Blažić, šef ovog odjeljenja podsjetio je na dva programa na osnovu kojih se izdvajaju grantovi.

- Reklama -

“U Programu utroška grantova za mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja građanja izdvojili smo nešto više od 200.000 konvertibilnih maraka za 45 pravnih subjekata. Ostalo je još nekoliko subjekata iz ovog programa koji nisu podnijeli zahtjev i oni su obavješteni o potrebi da to učine”, istakao je šef Blažić.

On je podsjetio da je za Program utroška sredstava po javnom pozivu obezbijeđeno 186.000 maraka za nevladine organizacije od čega je 50 odsto bilo izdvojeno omladinskim organizacijama, a preostalih 50 odsto ostalim organizacijama.

“Komisija je odradila zahtjevani posao, tako da su projekti 20 omladinskih organizacija prihvaćeni i ugovori sa njima biće potpisani u narednih desetak dana”, istakao je Blažić.

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH na 23.vanrednoj sjednici primili su k znanju Informaciju o ispunjenju mjera iz Akcionog plana za provođenje mjera iz reformske agende u periodu 2015-2018. godina koju je predstavila Delfa Deanović, šefica Odjeljenja za evropske integracije.

“Ispunjavajući obavezu o redovnom informisanju Vlade i Skupštine Brčko distrikta o ispunjenju mjera iz Akcionog plana koji je proizašao iz reformske Agende, Odjeljenje za evropske integracije danas je upoznalo ovaj organ o činjenici da je od 62 predviđene mjere, Brčko distrikt već ispunio šest, 34 mjere radimo, neke se rade kontinuirano, a nažalost 21 mjeru još nismo započeli. Inače, srednjoročnim programom prioriteta predviđeno je 286 mjera, od kojih su 22 završene”, precizirala je šefica Deanović.

Kako bi se ubrzao proces ispunjavanja obaveza Brčko distrikta danas je zaključeno na sjedici Vlade da se u narednih 15 dana održi poseban Kolegij Vlade posvećen ispunjavanju obaveza iz reformske Agende.

Osim vanredne, održan je i peti nastavkak 27. redovne sjednice na kojoj je razmatrana i, uz više zaključaka, usvojena Informacija o utrošku grantova od 2014. do 2017. godine. Takođe razmatrana je i Informacija o raspuštanju Kolektivnih centara po osnovu tzv. CEB projekta koji za njegovu realizaciju podrazumjeva grantovska sredstva Evropske komisije i kredit koji već vraća Brčko distrikt.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime